Zivocisne Ingredience A Jejich Rostlinne Alternativy

Živočíšne ingrediencie a ich rastlinné alternatívy

Vegetariánské alterntívy mäsa sú blízke a známe chuti a štruktúre mäsa. Môžu obsahovať korenie alebo iné chute, ktoré simulujú chuť mäsa.

Živočíšne ingrediencie a ich rastlinné alternatívy.

  • Vegetariánske alternatívy mäsa

Sú blízke a známe chuti a štruktúre mäsa. Môžu obsahovať korenie alebo iné chute, ktoré simulujú chuť mäsa.

Tofu – ide o druh sójového tvarohu vyrobeného zo sójového mlieka. Používá sa ako náhrada mäsa, syra a vajec. Má vysoký obsah bielkovín a súčasne nízky obsah tuku. V rôznych úpravách – natural, údené, marinované alebo silken (hodvábne).  Vďaka svojej mäkkosti a nevýraznej chuti je veľmi vhodný pre marinovanie, do omáčok a k výraznému koreniu.

Tempeh – fermentovaný sójový produkt vyrábaný z celých sójových bôbov. Predává sa údený, marinovaný, vyprážaný a natural.  Má mierne zemitú chuť a žuvačkovú textúru. Rozdrobte a pridajte ho do polievok, šalátov alebo cestovín.

Seitan – je vyrobený z pšeničnej múky a dobre uvarený svojou chuťou a vôňou veľmi pripomína mäso.

Jackfruit – ide o druh ovocia pochádzajúci z tropického stromu chlebovníka, ktorý sa vyskytuje v južnej a juhovýchodnej Ázii a v Afrike.  Vyberte nezrelé či konzervované vo vode alebo v slanom náleve, aby ste sa vyhli sladkosti. Môžete ho grilovať alebo použiť ako „trhané bravčové mäso“.

Strukoviny (fazuľa a šošovica) - obvykle sú k dispozícii sušené alebo konzervované. Pevná štruktúra, môže mať mierne orechovú chuť. Pridajte do polievok, šalátov, dusených pokrmov alebo pripravte „ne-mäsové“ guličky.

Huby - hríbiky, shiitake a portobello huby dodávajú chuť umami a výdatnú textúru. Môžete ich konzumovať surové, varené v šalátoch, omáčkach, polievkách a sendvičoch, alebo grilované.

  • Alternatívy mlieka a mliečných výrobkov

Mliečné výrobky sú považované za jednu zo základných zložiek tradičnej stravy. Súčasná doba ponúka mnoho rastlinných alternatív, ktoré sú stále dostupnejšie aj v bežných obchodoch. Sójové, ovsené alebo napríklad mandľové nápoje dokážu plne nahradiť mliečné produkty v najrôznejších receptoch na prípravu sladkých a slaných pokrmoch. Vhodné je tiež používanie kokosového „mlieka,“ ktoré sa dobre uplatní ako v dezertoch, tak v stále obľúbenejšej ázijskej kuchyni.

  • Alternatívy vajíčok

Vajcia môžu v recepte zastávať viac než jeden účel. Chcete zvoliť vhodnú náhradu, zvážte ich funkciu vo vašom pokrme.

Koagulácia / gelácia: Typický recept na krém alebo tortu uvádza pomer jedno vajce na 250 ml plnotučného mlieka s 25 g pridaného cukru. Chcete vajce nahradiť, nahraďte ho kombináciou 3-4 g (1 lyžičky) kukuričného škrobu + 0,5 g gumy. V závislosti na obsahu tuku v mlieku, môže byť tiež nutné upraviť množstvo cukru a ďalších prísad v recepte. Ak taktiež nahradzujete mlieko za rastlinnú alternatívu, pridajte štipku soli pre vytvorenie gélu.

Emulgácia: Vajcia pomáhajú prepojiť olej a kvapaliny na vodnej báze do stabilnej látky. Chcete ich nahradiť v šalátových dresingoch a majonéze, nahraďte 5 g (1 lyžičku) lecitínu + 0,5 g gumy na jeden žĺtok. (Uvedomte si, že niektorý lecitin je živočíšneho pôvodu, preto hľadejte alternatívy na báze sóji.) U sladkých ciest kombinujte husté ovocné pyré (napríklad jablko alebo banán) s lecitínom a gumy.

Penové štruktúry: Penivosť bielkov prevzdušňuje potraviny, aby boli ľahké a nadýchané. Pri výrobe peny a teriny nahraďte vaječné bielky za šlahateľné nemliečné krémy špeciálne vyvinuté pre tento účeľ. V pečive môžete vajce nahradiť zvýšením množstva prášku do pečiva / jedlej sódy a pridaním čajovej lyžičky octa / citrónovej šťavy.

Farba: Miesto toho, aby ste sa pri pečení spoliehali na vajcia, použite trochu kurkumy tá dodá jemne zlatý nádych. Dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, pretože kurkuma je chuťovo veľmi výrazná.

Textúra: Vajcia sa tiež používajú k udržovaniu prísad pohromade. Chcete spojiť slané jedlá bez vajíčok, skúste pridať zemiakovú kašu, ryžovú múku alebo pšeničný alebo kukuričný škrob, aby ste recept zahustili. V prípade torty dá cestu peknú hustú textúru rozdrvený banán, jablčné pyré a štipka gumy alebo kukuričného škrobu. V bezlepkových receptoch vytvorte kašu z 1 lyžice ľanového semienka rozpusteného v 3 lyžiciach vody a nechajte odpočinúť, dokým nebude lepkavý, a potom ich použite miesto vajíčok.

Chuť: Vajíčka dodávajú bohatosť a chuť pečivu, dezertom, omáčkám a dresingom. Pridajte čajovú lyžičku orechového, slnečnicového alebo olivového oleja, aby ste kompenzovali každé jedno vajce, ktoré v recepte nepoužijete.

Súvisiace články

Zivotni Prostredi

Produkcia potravín a životné prostredie

Odborníci odhadujú, že do roku 2050 vzrastie populácia o 20% a pre uspokojenie jej stravovacích potrieb by musela potravinová produkcia stúpnuť o 70%.

Spotreba vody, energie či produkcia znečistenia bude stúpať ... riešením môže byť rastlinná strava.

Sensational burger - Garden Gourmet

Kto sú zákazníci, preferujúci bezmäsité pokrmy

Vegán alebo vegetarián? Zistite viac o zákazníkoch novej generácie.

Jak Uspesne Zaradit Rostlinne Jidlo Do Vaseho Menu Sest Kroku K Uspechu

Rastlinné jedlo do vášho menu

Zákazníci vo vašom okolí už určite alternatívy mäsa vyhľadávajú, musíte im dať vedieť, že ich ponúkate. K prilákaniu pozornosti k novej ponuke zvážte špeciálne označenie reštaurácie a/alebo využitie sociálnych médií...