Cerne Kavarenske Zlato Kavova Sedlina

Čierne kaviarenské zlato: kávová usadenina

Napadlo vás, že zvyšky po pripravenej káve sa dajú efektívne a ekologicky využiť? Máme pre vás pár tipov ako ich zúžitkovať a prispieť k hladkému chodu vášho podniku.

1. Urobte si zásoby

Prvým a najdôležitejším krokom k využitiu kávovej usadeniny je, aby ste ju správne skladovali. Dôkladne ju vysušte, aby sa do nej nedostala hniloba a až potom ju môžete bez obáv skladovať v plastovom sáčku alebo v sklenenej nádobe.

2. Kam s ňou?

Pokiaľ sa rozhodnete usadeniny zbaviť, tak si nezaplňujte zbytočne odpadkový kôš. Zvyšky po káve sa výborne hodia na kompost, kam ju môžete pridať ešte vlhkú, takže odpadne práca so sušením a skladovaním. váš kompost sa vám poďakuje – obohatí sa o fosfor, draslík, horčík a meď, ktoré patria medzi kyslé prvky a pri ich odbúravaní sa uvoľňuje dusík. Skrátka ide o to najlepšie pre naozaj bohatý kompost!

3. Kaviarenská záhradka a kvetiny

Zdobia váš podnik kvetiny, či už v kvetináči alebo v okolí vonkajšej záhradky? Využite kávovú usadeninu ako vynikajúce hnojivo! Pripravíte ho tak, že usadeninu vysušíte a pred polievaním rozsypete okolo rastlín na záhradke.

NÁŠ TIP – hnojivo si môžete pripraviť aj tekuté. Stačí usadeninu zaliať vodou a nechať jeden deň lúhovať. Týmto roztokom neskôr rastliny polejte.

Pokiaľ chcete rastlinám v kvetináči dopriať výživu, odporúčame zmiešať zvyšky kávovej usadeniny pri ich presadení rovno so zeminou. Ak by ste usadeninu vysypali iba na povrch, mohla by začať plesnivieť a okrem toho by priťahovala nežiadúcich hostí – ovocné mušky.

4. Lapač pachov

Čistá chladnička je základom každého podniku či reštaurácie. Avšak občas sa z nej ženie nepríjemný či výrazný pach aj pri pravidelnom čistení. Ako nad týmto problémom zvíťaziť? Stačí dať dovnútra misku s kávovou usadeninou, ktorá absorbuje nepríjemný zápach.

5. Zatočte s mastnotou

Pokiaľ vo svojom podniku z času na čas bojujete s mastným a špinavým riadom, nemusíte hneď siahať po chémii. Kávová usadenina vám je k službám! Stačí ju trochu naniesť na hubku a umývať riad tak ako ste zvyknutí. Pokiaľ sa pred vami ocitne naozaj zašpinený hrniec, odporúčame aplikovať niekoľko lyžíc usadeniny na dno a nechať niekoľko minút pôsobiť. Hneď ako sa pustíte do umývania, uvidíte, že mastnota a špina sa vám bude doslova rozpúšťať pod rukami.

6. Zima sa môže ísť kĺzať

V prípade, že ste majiteľ podniku, zrejme si neprajete, aby sa v zime vaši zákazníci museli dostávať ku vchodu na korčuliach. Ale ako na to, keď nechcete zničiť kolesa áut, chodníky či trápiť psie nožičky posypovou soľou? Zbierajte od jesene sušenú kávovú usadeninu a akonáhle namrzne, posypte ňou chodník. Pomleté zrnka kávy sa chovajú podobne ako soľ len bez dráždivých a lepkavých účinkov. S týmto trendom kaviarne úspešne bodujú niekoľko posledných zimných sezón, pridajte sa k nim aj vy!

7. Nelakujte, kávujte!

Nábytok každej prevádzky si zaslúži z času na čas chvíľku starostlivosti. Pri stolíkoch a na stoličkách sa striedajú ľudia a každé vybavenie schytá sem tam nejakú tú odreninu alebo iný šrám na kráse. V takom prípade siahnite po kávovej usadenine! Káva skvelo farbí a vďaka nej zamaskujete škrabance na tmavo lakovanom nábytku. Zrniečka usadeniny naneste vatovou tyčinkou tam, kde ju chcete mať, nechajte zaschnúť a neskôr ľahko preleštite. Voilá, nábytok je ako nový a naviac s kávovou arómou!

8. Za odtok bez ťažkostí

Trápi vás v podniku z času na čas zapchatý odtok alebo zvyšky mastnoty v dreze? Máme pre vás tip na prírodného "krtka": Nalejte kávovú usadeninu do drezu, pridajte tri kvapky tekutého mydla, zalejte pohárom vriacej vody a zmes nechajte chvíľu pôsobiť. Za chvíľu bude všetko odtekať, tak ako má a po mastnote nebudú ani stopy.

Kávová usadenina je skutočný zázrak – poradí si s viacerými vecami, kde inak nastupuje chémia a naviac ju máte kdekoľvek po ruke. Vyskúšajte naše tipy aj vy!

ZRNKOVÁ KÁVA

ZRNKOVÁ KÁVA

Súvisiace články

Proc Pit Kavu Kazdy Den Nestle

Pite kávu každý deň

Káva patrí ku každodenného rituálu mnohých ľudí a je len málo gastronomických prevádzkarní, kde v ponuke káva chýba. Je však káva prospešná zdraviu alebo škodí? Odborníci upozorňujú na veľa látok obsiahnutých v káve, ktoré ľudskému telu pomáhajú, preto sa nemusíte báť, že o dobrú kávu nebude vo vašom podniku záujem!

Sustainability

Zvyšky potravín do koša nepatria

Svetom letí správa, že vyhadzovanie jedla do odpadu sa už nenosí. Čo urobiť so zvyškami z tanierov a chladničiek nerieši len domácnosť, ale aj hotely, reštaurácie a kaviarne. Prekvapivo pomôžete nielen našej planéte, ale aj vášmu rozpočtu. Zníženie potravinového odpadu je totiž najlepší spôsob, ako znížiť náklady a zvýšiť udržateľnosť. Objavte, ako využiť zvyšky potravín, ktoré by inak skončili v smetiaku.

brewed coffee content highlight

Menej odpadu pre lepšiu chuť kávy

Ponúkať celý deň čerstvú kávu je nákladné. Každý si však želá svoj ranná či popoludňajšej šálka kávy. Ako to teda urobiť, aby sme uspokojili zákazníkov po celý deň?

Coffee Academy 1 Dil Trocha Historie

Coffee Academy: 1. diel – Trocha histórie

Na svete sa za rok vypije priemerne štyristo miliard šálok kávy. Prvenstvo v tomto ohľade držia Fíni, ktorí spotrebujú okolo 11,4 kilogramov kávy na obyvateľa ročne. Môžu za to dlhé noci, ktoré na severe panujú? Nie nevyhnutne. Nielen vo Fínsku je káva fenomén, bez ktorého si dnes len ťažko dokážeme predstaviť život. Aké boli ale začiatky tohto populárneho nápoja?

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

Coffee Academy: Od zrnka až k prístavu

Poznáte pojem Kávový pás? Z tejto oblasti pochádza hlavní producenti kávy. Vďaka teplotám, úrodnej pôde a množstvo zrážok sa jedná o ideálny oblasť na pestovanie kávy.