Proc Pit Kavu Kazdy Den Nestle

Prečo sa ľudskému telu oplatí piť kávu každý deň

Káva patrí ku každodenného rituálu mnohých ľudí a je len málo gastronomických prevádzkarní, kde v ponuke káva chýba. Je však káva prospešná zdraviu alebo škodí? Odborníci upozorňujú na veľa látok obsiahnutých v káve, ktoré ľudskému telu pomáhajú, preto sa nemusíte báť, že o dobrú kávu nebude vo vašom podniku záujem!

Nie je tajomstvom, že káva má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia ľudské telo pred rôznymi chorobami. Nórski a americkí vedci sa dokonca zhodli na fakte, že stravníci západnej kuchyne prijímajú viac antioxidantov v kávových nápojoch ako v ovocí a zelenine. Ďalší nutriční špecialisti tiež poukazujú na skutočnosť, že antioxidanty obsiahnuté v káve môžu chrániť každodenných fanúšikov pred Alzheimerovou chorobou, cukrovkou, obezitou alebo dokonca dokážu znížiť pravdepodobnosť výskytu niektorých nádorov. Výskumy preukázali, že zástancovia každodennej konzumácii kávy sa dožívajú vyššieho veku práve vďaka menšiemu riziku týchto chorôb.

Kofein na podporu mozgu i metabolizmu

Ako je dobre známe, káva je bohatým zdrojom kofeínu - látky ktorá zvyšuje funkciu mozgu a dokáže urýchliť metabolizmus. Ľudia ju pre to vyhľadávajú najčastejšie, keď potrebujú načerpať energiu a ráno prebudiť rozospatý mozog. Kofeín v káve stimuluje aktivitu mozgu a prispieva tak k zníženiu únavy. Okrem týchto potrebných vlastností dokáže aj zlepšiť náladu. Tým, že kofeín umožní zrýchlenie metabolizmu, dochádza v tele k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií. Tienistou stránkou každodenného prísunu kofeínu v káve je, že si naň telo zvykne a povzbudzujúce účinky nebudú tak výrazné.

Množstvo kofeínu však môže byť aj zradné. Vysoká konzumácia kofeínu dokáže zhoršiť spánok alebo privolať úzkosť. Jedná sa však o individuálnu záležitosť. Treba si dávky kofeínu strážiť.

proc-pit-kavu-kazdy-den_nestle-professional2

Koľko šálok kávy denne je ešte zdravé?

Rôzne výsledky vedeckých výskumov prinášajú aj rôzne závery, koľko šálok obľúbenej kávy je ideálne za jeden deň vypiť a aké množstvo je už príliš a ľudskému telu neprospieva. Najčastejšie sa však uvádza, že tri až štyri hrnčeky kávy denne sú v rámci medzí. Je však potrebné si uvedomiť, že hovoríme o konzumácii u ľudí, ktorí môžu čerpať z pozitívnych vplyvov látok v káve. Nápoje, ktoré v sebe skrývajú vysoký obsah kofeínu nie sú vo veľkom množstva zdravé pre tehotné ženy, ľudí trpiacich rednutím kostí, vysokým krvným tlakom alebo pomalším metabolizmom. Posledne spomenutí totiž pomalšie odbúravajú kofeín a majú väčšiu pravdepodobnosť na jeho nežiaduce účinky. Všeobecne sa experti zhodujú, že ak káva niekomu chutí, nemusí sa jej vyhýbať, stačí len obmedziť množstvo.

Aby káva chutila a zákazníci sa na ňu do vášho podniku radi vracali, je treba dbať na jej správnu prípravu. O tom, ako je príprava kávy dôležitá vám poradí kávový odborník Nestlé Česko Jiří Čad. Káva by mala byť vždy čerstvá. Potom svojou vôňou priláka viac zákazníkov.

proc-pit-kavu-kazdy-den_nestle-professional