Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

Coffee Academy: 2. diel – Od zrnka až k prístavu

Poznáte pojem Kávový pás? Z tejto oblasti pochádza hlavní producenti kávy. Vďaka teplotám, úrodnej pôde a množstvo zrážok sa jedná o ideálny oblasť na pestovanie kávy.

Viete, kde by ste našli tzv. Kávový pás? Táto „zasľúbená zem“ leží medzi obratníkmi Raka a Kozorožca a vyznačuje sa ideálnymi podmienkami pre pestovanie kávovníkov, ktoré potrebujú úrodnú pôdu, mierne teploty a väčšie množstvo zrážok. Práve odtiaľto pochádzajú najväčší a najznámejší producenti kávy, medzi ktorých patrí na prvé miesto Brazília so svojimi 2,6 miliónmi ton ročne. Za ňou následuje Vietnam s množstvom 1,7 milióna ton a na treťom mieste je Kolumbia.

Nestlé sa neviaže iba na týchto velikánov a nakupuje kávu v období zberu úrody z rôznych oblastí v priebehu celého roku tak, aby bola zaistená 100% kvalita bez ohľadu na sezónnosť.

A ako vlastne vzniká kávové zrno? Kávovník potrebuje minimálne 2-3 roky, než začne produkovať prvé plody. Najskôr sa objavia kvety, ktoré sa následne zmenia na zelené kávové čerešne. Po 8 až 11 mesiacoch dozrejú, čo sa prejaví charakteristickou červenou farbou. Až potom priebeha zber úrody, pri ktorom sú kávové plody zbierané zo stromov.

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

 

Na svete je viac jako 100 druhov kávy, avšak medzi najznámejšie patrí Arabica a Robusta, s ktorými sa tiež najčastejšie obchoduje. Aký je medzi nimi rozdiel?

Aj keď je Arabika známa svojou jemnejšou, šťavnatejšou a aromatickejšou chuťou, Robusta je zase výraznejšia a vhodná predovšetkým v prípade prípravy kávy s mliekom. Jej ďalšou výhodou je, že kávovník statný, z ktorého Robusta pochádza, je pestovateľsky omnoho menej náročný, má väčšiu úrodu a jeho plody obsahujú skoro dvojnásobok kofeínu. Pri oboch druhoch ale platí, že len úplne vyzreté kávové čerešne majú vo výsledku správnu chuť. Obdobie zberu úrody je pritom relatívne krátke – trvá 9 až 12 týždňov v roku a zber čerešní sa robí ručne alebo mechanicky pomocou strojov. Potom následuje čistenie a sušenie kávových zŕn, čo je jedna z najdôležitejších fáz procesu, ktorý má ale vplyv na konečnú kvalitu. Káva, ktorá bola presušená, sa stane krehkou a dôjde k produkcii velkého množstva zlomených zŕn behom lúpania. A nedosušená káva je zase príliš vlhká a náchylná k rýchlej skaze, ktorú spôsobujú huby a baktérie.

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

Suché zelené kávové zrná sú následne prepravované ľoďami do všetkých kútov sveta. So šesťdesiat kilovými mechmi plnými tohto vzácného nákladu sa môžete stretnúť v prístavoch ako sú Antverpy, Amsterdam, Rotterdam a Hamburg. Prvý zmieňovaný je svetovým lídrom v skladovaní kávy, pretože má pre ňu pripravené úložné priestory o rozlohe zhruba 700 000 m².

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu