
- Novinky
- Udržateľnosť
Prestaňte plytvať! Zvyšky potravín do koša nepatria
Svetom letí správa, že vyhadzovanie jedla do odpadu sa už nenosí. Čo urobiť so zvyškami z tanierov a chladničiek nerieši len domácnosť, ale aj hotely, reštaurácie a kaviarne. Prekvapivo pomôžete nielen našej planéte, ale aj vášmu rozpočtu. Zníženie potravinového odpadu je totiž najlepší spôsob, ako znížiť náklady a zvýšiť udržateľnosť. Objavte, ako využiť zvyšky potravín, ktoré by inak skončili v smetiaku.
Po celom svete sa každoročne vyhadzujú miliardy kilogramov jedla, ktoré by inak mohli nakŕmiť milióny ľudí. Vo vyspelých krajinách potraviny dokonca produkujú asi 21% celkového odpadu. Celkovo sa do odpadu vyhodí až jedna tretina nakúpeného jedla. Drvivá väčšina vyhodených potravín je v dobrom stave a nie je zdraviu škodlivá. Najväčšími hriešnikmi sú bohužiaľ reštaurácie a hotely.
Smer, ktorého zástancovia sa snaží o maximálne využitie všetkých zvyšných potravín, sa nazýva "zero waste" alebo "nulový odpad". Niektoré kaviarne a reštaurácie dokonca na tomto trende postavili svoj imidž a striktne žiadne potraviny do odpadu nevyhadzujú. Ak sa bojíte takého záväzku, môžete postupovať po jednotlivých krokoch a začať s nižšími ambíciami. Keď sa váš podnik bude riadiť niekoľkými užitočnými radami, vytvoríte obraz modernej ekologickej kuchyňa, zvýšite zisky a morálku zamestnancov!
Skúste pár trikov, ktoré sú vyskúšané v najzodpovednejších kuchyniach
Vo svetových kuchyniach sú organizované tímy, ktoré na potravinový odpad dohliadajú a sú takzvanými "manažérmi odpadu". Vo vašom podniku môžete začať s tým, že poveríme jedného zodpovedného zamestnanca, ktorý na dodržiavanie zásad ohľadom zvyškov potravín dozrie. Tento človek by mal tiež všetko ohľadom odpadu zaznamenávať, aby ste mali prehľad, čo sa vyhodilo, a prípadne objaviť slabiny.
Ďalším tipom je zmena menu. Vaša ponuka môže byť postavená tak, aby z pripravených jedál zostalo čo najmenej. K zodpovednému prístupu k odpadu vedie cesta už od nákupu. Keď teda budete vedieť, aké potraviny najčastejšie končia u vás v smetiaku, zamyslite sa nad tým, či nenakupujete zbytočný nadbytok surovín. Nakupujte len to, čo naozaj využijete a správne spotrebujete.
Nasledujúca rada znie jednoducho, ale dokáže veľa - recyklujte všetko, čo recyklovať ide. Celkovo to v prostredí podniku zvýši morálku a zodpovednosť. Zamestnancov môžete motivovať pomocou systému malých odmien.
Označujte dátumom. To platí pre všetky potraviny a suroviny v chladničke, mrazničke aj v suchom úložnom priestore. Zaistíte tak bezpečnosť potravín, a budete vždy vedieť, dokedy má potravina trvanlivosť. To by malo byť súčasťou vášho štandardného chodu kuchyni.
Každý, kto strávil nejaký čas v gastronómii vie, že polievka na poludňajšie menu je zvyčajne recyklovaná víkendováé špecialita. Nie je nič zlé na vytváraní nových pokrmov z predošlých špeciálnych ponúk (samozrejme za predpokladu, že sú suroviny pred vypršaním dátumu spotreby). Spracovanie zvyškov z obeda alebo večere je dobrý spôsob, ako sa vyhnúť plytvaniu.
Týchto pár tipov a trikov vám pomôže k väčšej zodpovednosti a dostane vašu gastronómiu zase o úroveň vyššie. Bežte s dobou a myslite na životné prostredie, pozitívne sa to ukáže hlavne na vašich financiách.