Banner Brambora v Kave

Keď káva nevonia, tak ako má

Stretli ste sa už pri mletí alebo pití kávy so zápachom, ktorý pripomínal surový zemiak? Či už ste „Potato Taste Defect“ zažili na vlastnej koži alebo ste o ňom iba počuli, poďme sa na túto problematiku pozrieť pozornejšie.

Kde sa táto vôňa berie a ako sa jej dá predchádzať?

„Potato Taste Defect“ (ďalej ako PTD) je tzv. zemiakový defekt kávového zrna. Spoznáte ho takmer okamžite – po namletí upraženej kávy sa miestnosťou rozvonia veľmi silný a špecifický zápach.

Zemiaková pachuť kávových zŕn sa objavuje najmä u afrických káv pochádzajúcich z Rwandy, Burundi a Konga, kde bola prvýkrát zaznamenaná v roku 1960. V druhej polovici 90. rokov vedci zistili, že baktérie, ktoré PTD spôsobujú sa dostávajú do kávových čerešní cez ranky na dužine. Tieto ranky spôsobuje prevažne hmyz, najmä žlto-čierny páchateľ s latinským názvom Antestiopsis orbitalis. Tento druh konzumuje cukry z kávových čerešní a zanecháva na nich značné škody.

Po čom tá káva "páchne"?

Zemiakový defekt kávového zrna (PTD) spôsobí to, že keď sa Vám namleté dostane do šálky, máte pocit, že ste zahryzli do surového zemiaka. Aj napriek tomu, že kávové čerešne prechádzajú dôkladnou kontrolou, pri teste sa zistilo, že v jednom 60kg vreci sa vyskytli v priemere tri PTD. Z odborného hľadiska je to dosť, ale nie až natoľko, aby si s tým skúsený pražič alebo barista neporadil.

PTD odhalíte okamžite už pri mletí kávy, pretože silná aróma surových zemiakov „zamorí“ celú kaviareň. Nepodliehajte panike, zápach zmizne do niekoľkých minút. Skúsený pražič pozná PTD už po upražení kávy pri balení a tým pádom je menšia šanca, že sa taká zásielka k zákazníkovi dostane. Je dôležité byť na pozore, pretože 100% istotu nemáte nikdy.

coffee 917613 1920
Zrnková Káva

Zrnková káva tej najvyššej kvality.

 

Súvisiace články

Rainforest Alliance Coffee Beans

Káva s certifikáciou Rainforest Alliance

Pri káve sa môžete stretnúť s rôznymi označeniami a certifikáciami. Niektoré súvisia "len" s kvalitou, iné majú vplyv aj na jej pestovateľov a životné prostredie. Aké princípy a zásady ukrýva symbol malej žabky, pečať Rainforest Alliance?

Cerne Kavarenske Zlato Kavova Sedlina

Čierne kaviarenské zlato: kávová usadenina

Napadlo vás, že zvyšky po pripravenej káve sa dajú efektívne a ekologicky využiť? Máme pre vás pár tipov ako ich zúžitkovať a prispieť k hladkému chodu vášho podniku.

Kava Jako Pomocnik Pro Zvyseni

Káva ako pomocník pre zvýšenie tržieb

Viete, že káva Vám môže pomôcť zvýšiť zisk a prilákať nových zákazníkov? V našom článku sme pre Vás spísali pár užitočných tipov ako na to.