
- Novinky
- Tipy a triky
S jedlom na ulici alebo street food vyhnal stravníkov z reštaurácií
Za street food sa považujú pokrmy alebo nápoje, ktoré sú okamžite konzumujú a dajú sa zakúpiť kdekoľvek na verejnom priestranstve, väčšinou v stánkoch pod šírym nebom. V posledných rokoch sa dokonca rozmohol trend takzvaných food truckov - automobilov, v ktorých sa v podstate skrýva stánok s občerstvením, s kuchyňou a výdajným okienkom.
Často sú pokrmy zo stánkov a food truckov považované za rýchle občerstvenie, ale vďaka ich obľúbenosti stúpa aj kvalita ponúkaného jedla, ktoré by inak zákazníci hľadali v reštaurácii vyššej cenovej kategórie. Street food však často býva lacnejšie ako jedlo v reštauráciách, pretože k nemu zákazník nedostane ďalší servis. Traduje sa, že jedlo na ulici sa začalo predávať v starovekom Grécku, kde miestni obchodníci ponúkali vyprážané ryby do ruky.
Pouličný predaj jedla je dnes populárny po celom svete, ale ponúkané pokrmy a nápoje sa líšia medzi regiónmi a kultúrami. Dôkazom je napríklad vietnamské jedlo, ktoré je ľahšie, prevoňané zmesou najrôznejších byliniek. Naopak jedla ponúkané v uliciach thajského Bangkoku, ktorý je od Vietnamu nie veľmi vzdialený, sa na stánkoch pripravujú jedlá ostré s dominantnou chuťou rybacej omáčky. Zo západných štátov je street foodom najviac známy americký New York. Stánky a autá s jedlom sú na každom rohu a miestni kuchári stravníkom za pochodu ponúkajú pokrmy z celého sveta. Pre New York je typický hot dog servírovaný s cibuľou a nakladanými uhorkami.
Na Slovensku sa usporadúvajú aj jednorazové street food festivaly, kde sa zídu kuchári so svojimi food-truck-mi alebo stánkami a ponúkajú to najlepšie jedlo do ruky. Na týchto podujatiach dochádza k stretnutiu všetkých možných druhov pokrmov a nápojov. Ak hľadáte inšpiráciu, zistite, kedy sa ďalší festival koná vo vašom okolí.
Pokiaľ vás pouličný predaj láka, nebojte sa ísť s kožou na trh. Ak dáte dohromady stánok alebo si dokonca obstaráte food-truck, zamyslite sa, čo môžete zákazníkom vonku ponúknuť. Môžete sa špecializovať len na nápoje alebo len na dezerty.
Ak uvažujete ponúkať hotové pokrmy, je dôležité si uvedomiť, že jedlo z ulice už dávno nie je len klobása na tácke a langoš. Súčasným trendom je zákazníkom ponúknuť jedlá, ktoré sa objavujú na tanieroch v dobrých podnikoch. Vzhľadom k tomu, že stravníci sa radi do jedla hneď zahryznú, sú obľúbené burgery, sendviče a bagety, vy sa tým však riadiť nemusíte. Dá sa to vymyslieť tak, že čisto a jednoducho môžete podávať omáčky s prílohou alebo cestoviny. Skúste papierové tanieriky alebo krabičky. Tiež musíte myslieť na to, že stánok alebo vozidlo musia byť vybavené zdrojom teplej a studenej vodou a každý jeho prevádzkovateľ sa musí riadiť zákonom o ochrane verejného zdravia a vyhláškou o zásadách osobnej a prevádzkovejé hygieny. Preto si dopredu nezabudnite zohnať všetky potrebné podklady a dokumenty.
Najpopulárnejšie sú v dnešnej dobe tie stánky a food trucky, ktoré varia z čerstvých a kvalitných surovín, s prepracovanou ponukou a prístupom, ktorou jedlu dávajú pridanú hodnotu. Ak o predaji na ulici uvažujte, nebojte sa a dajte do toho srdce. Zákazníci spoznajú, že okrem kvalitného jedla ponúkate aj niečo, čo vás baví a určite váš stánok ďalej odporučia.