
- Novinky
- Aktuálne
Jiří Středa ako porotca v medzinárodnej súťaži CHEF Culinary Cup 2018
Chceli by ste vedieť ako prebiehajú mazinárodné kulinárske súťaže? Alebo by ste sa ich radi niekedy zúčastnili? Poďme sa pozrieť, čo všetko sa v takýchto súťažiach hodnotí ...
Tretí ročník súťaže Chef Culinary Cup pod patronátom Jerzy Pasikowského sa uskutočnil 21. marca tohto roku, kedy tiež začala veľká gastronomická udalosť EUROGASTRO trade fair. Tohto ročníka sa po prvý krát zúčastnili ďalšie tri trhy Česká republika, Slovensko a Maďarsko.
Účastníci súťaže mali za úlohu ukázať svoje umenie za použitia výrobkov značky CHEF. Mohli využiť výrobok ako tekutý koncentrát alebo v podobe pasty.
Členovia poroty, ktorí dohliadali na súťaž, boli z Poľska, Dánska a Maďarska. Českú republiku zastupoval člen nášho kulinárskeho tímu Jiří Středa.
Hodnotenie prebiehalo úplne subjektívne. Rozdávali sa body od 0 do 10 v piatich rôznych aspektoch.
Zloženie
Vhodná voľba produktov založená na vedomostiach regionálnych možností je základ. Účastníci tu mali za úlohu využiť výrobky v kontexte najvyššej kvality, jedinečnosti pokrmu a čerstvosti.
Zručnosti
Kvalitné kulinárske znalosti sa vyznačujú dobre premysleným používaním produktov a vhodnými spôsobmi prípravy pokrmov. Hodnotená bola predovšetkým profesionálna prezentácia v súlade s miestnou kuchyňou, jej históriou a pôvodnou receptúrou pokrmov.
Genius
Každý dobrý kuchár dokáže do svojho umenia premietnuť vlastný podpis. V rámci tejto kategórie sa hodnotil osobný štýl, inšpirácia založená na vedomostiach a špeciálnych schopnostiach a moderných trendov v gastronómii pri zachovaní ideálnej rovnováhy a harmónie chutí, tvarov a vôní jedál.
Perfektný vzhľad
Ďalším kritériom pri hodnotení jedla bola perfektná prezentácia, ktorá mala zabezpečiť neopakovateľný vizuálny zážitok.
Výsledok
Tu sa opäť hodnotilo v kontexte použitia regionálnych potravín a myšlienkou, ktorá mala porotu osloviť.
Výhercom sa stal poľský šéfkuchár Rafał Koziorzemski z reštaurácie Biely Králik (Biały Królik v Gdyni). Jeho víťazný pokrm bol ako inak než králik s hruškou na cesnakovom pyré s hľuzovkovou omáčkou, ktorej základ bol pripravený z tekutého koncetrátu CHEF Demi-Glace.
Šéf kuchár Rafał sa môže tešiť z krásnej výhry, ktorou by nepohrdol žiadny profesionál z gastronómie. Čaká ho výlet do Lyonské akadémie Poul Bocuse a výcvikový kurz s národným tímom v Luxembursku.
Viac o Chef Culinary Cup 2018 v pripravenom videu.