
Deväť rokov viedol vlastnú cateringovú firmu a pred nástupom do Nestlé Česko s.r.o. získaval skúsenosť v USA na pozícii executive chef. Pre Nestlé Česko s.r.o. pracuje Jiří od roku 2015 a je členom predstavenstva Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky. Praxi v odbore má viac ako 20 rokov a neustále sa vzdeláva na kuchárskych a cukrárskych kurzoch vedenými špičkami v odbore. Jiří sa tiež zúčastňuje kuchárskych a cukrárskych súťaží, v ktorých sa umiestňuje na víťazných priečkach.
Ako dlho už profesionálne varíte?
Varím už od 18 rokov, teda 22 rokov. Absolvoval som zahraničnú stáž v Colorade v USA, kde som bol 4 mesiace. Na škole som bol ešte namiesto letných prázdnin v tretiaku na dvojmesačnej stáži v Bavorsku. Varil som napríklad pre prezidentov - Václava Havla, Václava Klausa a Miloša Zemana. Medzi moje väčšie úspechy patrí strieborné umiestnenie na súťaži Villeroy a Boch Culinary World Cup v Luxembursku v roku 2018. Som tiež predsedom pobočky Praha a Stredočeský kraj asociácie kuchárov a cukrárov ČR.
Kedy sa vo vás prebudil záujem o gastronómiu?
Ani neviem. Študoval som kuchársky odbor, ale vlastne neviem prečo. Asi, že som mal rád jedlo. Keď som dokončil trojročný odbor, tak som si podal prihlášku na maturitu, ale cez letné prázdniny som si našiel brigádu ako kuchár a rozhodol som sa, že sa budem naplno venovať vareniu. Do školy som sa tak už nevrátil.
Čo najradšej varíte a akú kuchyňu uprednostňujete?
Najradšej varím ázijskú kuchyňu – už kvôli rozmanitosti, koreniu, chuti, vôni. Zároveň mám rád fúziu českej a francúzskej kuchyne, pretože obe tieto kuchyne sú založené na omáčkach.
Ako sa pripravujete na IKA Olympiádu?
Ako to ide. Snažíme sa, zháňame partnerov, snažíme sa vyvarovať chýb z roku 2020. Máme naplánovaných viac tréningov. Pred mesiacom sme dali dohromady menu, ktoré práve skúšame uvariť v limite 5-6 hodín.
Aké sú podľa vás nové trendy v kulinárine a kam sa bude kulinárstvo posúvať do budúcnosti?
Trendom je využívať lokálne a regionálne produkty. Zároveň je veľkým trendom spracovať v kuchyni všetko - takzvané bezzvyškové varenie zero waste. Tiež si myslím, že v budúcnosti bude málo kuchárov a z reštaurácií sa stane „ghost kitchen“. To znamená, že jedlá budú predpripravované veľkými spoločnosťami, ktoré budú vytvárať polotovary v kvalite domáceho varenia.
Ako sa menia nároky zákazníkov na jedlo?
Nároky sa veľa menia. Zo všetkých hobby kuchárov sa po sledovaní kulinárskych relácií stali zrazu profíci. Zákazníci vyžadujú aj zdravšie jedlá. Aktuálne vnímam ako trend krabičky, ktoré sa doma ohrejú, preložia na tanier a jedlo je tak bez práce.
Snažíte sa v rámci svojej profesie nejakým spôsobom vzdelávať a rozvíjať?
Vzdelávam sa predovšetkým tým, že sledujem na Instagrame množstvo zaujímavých a šikovných kuchárov. Som toho názoru, že aj keby ma v reštaurácii zaujala na jedle čo i len jediná vec/komponent/príloha, tak ma to kuchársky obohatí.
Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?
Inšpiráciu čerpám predovšetkým zo sociálnych sietí, z Instagramu a z YouTube.
Čo rád robíte vo voľnom čase okrem varenia?
Mám dvoch psov – weimarskej stavača, takže sa venujem im. Robím s nimi kynológiu a aktuálne sme splnili aj lovecké skúšky. Tiež rád zahradničím.
Máte nejaké obľúbené miesto na večeru, aké?
Obľúbených miest mám viac. Väčšinou rád navštevujem reštaurácie mojich kolegov.