
- Novinky
- Aktuálne
Ideme v tom spoločne
Vážime si všetkých reštaurácií, bistier a gastro prevádzok, ktoré v tomto zložitom období majú obmedzenú prevádzku, varia pre IZS alebo pripravujú stravu pre našich najstarších občanov. Všetci, ktorí pracujú v gastronómii vedia, že ich práca je taká "povinnosť" a robia svoju prácu srdcom.
Ďakujeme !!!
Vzhľadom na situáciu, kedy sa behom pár dní Vaša denná tržby znížili až o 80 %, je potreba efektívne nakupovať, ekonomicky zabezpečiť prevádzku a minimalizovať zásoby na sklade. Každá reštaurácia má svoj koncept, meno a zákazníkov, ktorí sú zvyknutí na daný štandard a očakávajú rovnako tak kvalitné pokrmy, či už z okienka vašej reštaurácie či v podobe rozvozu. Pokrmy musia byť v menu boxe ako na tanieri. Základom je robiť to čo najlepšie vieme a hostia to zaiste ocenia.
Naše odporúčanie: kvalita a ekonomickosť
V dnešnej dobe je veľa gastro dodávateľov, ktorí majú v ponuke nielen kvalitné, hygienicky spracované mäso metódou sous-vide, zeleninové či zemiakové prílohy, ale aj fondy, vývary a omáčky.
- Kvalitné produkty a suroviny
- Nižšie prevádzkové náklady - rýchla príprava pokrmu, menšie množstvo personálu
- Minimalizovanie zásob na sklade (mäso, omáčka, príloha, zelenina) oproti veľkému množstvu surovín
- Výber surovín podľa trvanlivosti - obzvlášť v prípade neistého počte pokrmov
Akým spôsobom pripravovať:
Vzhľadom na situáciu musíme brať do úvahy to, že pokrmy sú servírované v jednorazových škatuľkách, termoboxoch a iných obaloch, preto sa má menu (pokrmy) uspôsobiť danej situácii. Hosť si nielen chce pochutnať na Vami doručenom pokrmu, ale pravidlo "jedlo sa jej aj očami" platí aj pri take away.
- Ready to eat - kompletný pokrm, ktorý môžem po doručení konzumovať.
- Ready to use -komponenty, ktoré sú profesionálne pripravené a vákuovo balené (steaky, pečená mäsa, omáčky, dipy, prílohy). Zákazník si podľa času a možností dorobí už sám doma.
Do čoho servírovať:
Obaly by sme mali vyberať podľa určitého druhu pokrmu tak, aby Vaša práca s prípravou neprišla nazmar zle zvoleným obalom a pokrm nebol po doručení v zlej kondícii. Napríklad dresing, omáčky alebo prílohy je vhodné servírovať zvlášť.
- Jednorazové obaly - plastové, papierové, bio z cukrovej trstiny, jednodielne, dvojdielne, trojdielne, polievkové, šalátové
- Boxy zvárané fóliou -pokrm vydrží niekoľko dní, menšie riziko vyliatia omáčok
- Vákuovacia sáčky - platí pri spôsobe "ready to use"
Rozvoz pokrmov - delivery spoločnosti vs. vlastné:
Ak je to možné, tak vlastné. Nielen, že viete, kedy hosťom pokrm doveziete a budete mať prehľad o kvalite Vášho pokrmu, ale navyše ušetríte cca 30 % z ceny pokrmu, ktorý si ako svoj poplatok spoločnosti účtujú.
Platby:
Vzhľadom na súčasnú epidemické situácii je najlepším variantom platba cez platobný terminál alebo PayPall.
Radi Vám tu budeme pridávať tipy, nápady a recepty, ktoré Vám obzvlášť v túto dobu môžu pomôcť a budú rešpektovať zásady jednoduchosti, rýchlosti, ekonomickosti a využitie surovín.
"Ideme v tom spoločne!"
Za Nestlé Professional tím
Jiří Středa Culinary advisor & executive chef