
Ako dlho už profesionálne varíte?
Varím asi dvadsať rokov s niekoľkonásobným prerušením. V čase, keď som sa vyučil, som si ako veľmi mladý založil rodinu, takže som nemal veľa času na stáže alebo súťaže. Učil som sa od kolegov a kamarátov kuchárov, s ktorými som si vymieňal skúsenosti. Dnes som členom Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc. Veľa skúseností som získal pri varení na medzinárodných festivaloch pre kapely zo Slovenska i Čiech – Polemic, Kabát a ďalšie.
Kedy sa vo vás prebudil záujem o gastronómiu?
Varím od malička, moje prvé samostatne uvarené jedlo boli palacinky v deviatich rokoch, druhé potom soté zo sójových kociek. Vtedy sa rozhodlo a po základnej škole som sa šiel učiť na kuchára.
Čo najradšej varíte a akú kuchyňu uprednostňujete?
Najradšej varím jedlá zo slovenskej, českej a maďarskej kuchyne, pretože slovenská kuchyňa je týmito dvoma silne ovplyvnená. Mám rád čerstvé regionálne potraviny, ktoré sú základom týchto kuchýň. Na druhú stranu sa samozrejme nebránim rôznym experimentom, ale neexperimentujem za každú cenu.
Aké sú podľa vás nové trendy v gastronómii a kam sa bude kulinárstvo posúvať do budúcnosti?
Podľa mňa ľudia radi skúšajú nové a menej známe chute. Trendom budú stále tradičnejšie jedlá v spojení s väčšou alebo menšou dávkou exotiky. Rastie skupina ľudí, ktorá je ochotná si za jedlo priplatiť, pokiaľ bude dostatočne kvalitná.
Ako sa menia nároky zákazníkov na jedlo?
Pandémia ukázala, kde sme mali rezervy. Mnoho prevádzok zavrelo a naplno sa rozbehol streetfood a donáškové služby. V tejto oblasti bude potrebné tiež zapracovať na kvalite.
Snažíte sa v rámci svojej profesie nejakým spôsobom vzdelávať a rozvíjať?
Samozrejme. Gastronómia je neustále sa vyvíjajúci odbor. Keby som sa nerozvíjal, rýchlo by som vypadol z bicykla. Sledujem kuchárskych kolegov na sociálnych sieťach, stretávam sa s ostatnými kuchármi na školeniach a vymieňame si skúsenosti. Veľkým zdrojom inšpirácie sú pre mňa aj kolegovia z Nestlé Culinary Teamu.
Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?
Najradšej čerpám inšpiráciu v histórii. Baví ma hľadať staré recepty a potom ich nejakým spôsobom podať v modernom prevedení.
Čo rád robíte vo voľnom čase okrem varenia?
Veľa čítam. Tiež sa venujem folklóru a tradíciám.
Máte nejaké obľúbené miesto na večeru, aké?
Nemám jedno konkrétne miesto, ale viem, kam zájsť na dobrý steak, keď naň dostanem chuť, alebo na dobrú pizzu, keď dostanem chuť práve na ňu.