
- Novinky
- Tipy a triky
Trendy v gastronómii pre rok 2018
Aké trendy prinesie rok 2018 do našich kuchýň? Predpovedáme, na čo sa máte pripraviť, aby ste boli v gastronómii stále v kurze.
Všetko o pôvode
Spotrebitelia sú čím ďalej náročnejší na pôvod potravín, ktoré kupujú. Chcú jedlo, ktoré je z fariem alebo menších podnikov, a najlepšie, aby pochádzalo z lokálnych zdrojov. Ľudia sa zaujímajú, aké suroviny sú sezónne a ktoré presne sú typické pre ich región. Pokiaľ chcete svojim zákazníkom vyjsť v ústrety, neváhajte vyhľadať vo vašom regióne spoľahlivých dodávateľov. Ak chcete ukázať, že vám na surovinách záleží, stačí sa zamyslieť, aké jedlá sú vo vašom okolí typické, a zabezpečiť si ich z lokálnych zdrojov. Môžete sa inšpirovať tradičnými slovenskými jedlami. Napríklad pirohami, ktoré sú z najvariantnejších slovenských jedál vôbec. Možno ich pripraviť na sladko, na kyslo, s bryndzou, so syrom, s orechami, s tvarohom, skrátka s čímkoľvek.
Indická kuchyňa v novom
Obľúbené indické chute hlásia ďalší vzostup vo svetovom rebríčku. Jedlá typické pre juhoázijský polostrov sú stále žiadanejšie. Podľa predpovedí popredných svetových šéfkuchárov čaká indickú kuchyňu transformácia a v budúcom roku sa s ňou bude experimentovať. Svojské pokrmy plné voňavého korenia sa majú dočkať moderného oživenia.
Kulinárstvo z ulice
Kuchyne na kolieskach sa rozbiehajú do sveta! V roku 2018 očakávajte v uliciach viac food-truckov ako doteraz. Nomádi v zásterách už nie sú len na letných festivaloch! Rastie záujem aj o takzvané pop-up reštaurácie, ktoré sa objavia na jeden deň a zase zmiznú. Tieto projekty sú práve pre pojazdné bistrá ideálne.
Flexitariánstvo
Flexitariánstvo čiže čiastočne bezmäsitá strava je obrovským celosvetovým trendom a ľudia v ňom vidia budúcnosť. Tento smer povoľuje občasnú konzumáciu mäsa a jeho prívrženci často odmietajú mäso z veľkých továrenských chovov a dávajú prednosť surovinám z ekofariem. Flexitariáni sú zjednodušene vegetariáni, ktorí si mäso raz za čas doprajú. Vynechanie mäsovej zložky z jedálnička nemá žiadny poriadok a každý Flexitariáni si určí sám, kedy mäso jesť nebude. A pretože každým rokom rastie počet stravníkov, ktorí vyhľadávajú bezmäsité pokrmy, nebojte sa oživiť menu o jedla plná zeleniny alebo pri príprave používať mäso zo zvierat, ktoré prežili spokojný život.
Mocktaily - nealkoholické koktaily
Experti sa zhodujú, že obľúbenosť nealkoholických nápojov stále stúpa. Spotrebitelia si často strážia svoje zdravie a alkoholu sa čoraz viac vyhýbajú. Barmani si zvykajú, že počet objednávok nealkoholických koktailov rastie a bude rásť aj v budúcom roku. Mocktail je názov pre koktail, ktorý obsahuje zmes ovocia a skladá sa z viacerých rôznych nealkoholických nápojov. Toto miešané osvieženie má vyzerať ako bežný alkoholický miešaný drink a ľudia si ho doprajú aj v bare.
Raňajky ako večera
Časy, kedy sa z raňajok stal brunch - raňajky spojené s obedom, sú preč. Pochúťky, ktoré si doprajeme väčšinou predpoludním, ľudia žiadajú na tanieri aj v neskorších hodinách a reštaurácie nechávajú raňajkové menu dostupné po celý deň. Preto nebuďte prekvapení, až sa zvýši dopyt po populárnom toaste s avokádom aj po súmraku.
V budúcom roku nás nečakajú veľké prevraty, podľa gastronomických expertov sa budú hlavné kulinárske smery v budúcom roku odvíjať od minuloročných trendov. Celkovo stravníci viac inklinujú k zdravému životnému štýlu, vyhľadávajú jedla plné zeleniny a strážia si výživovú hodnotu svojho jedálnička. Ľuďom tiež v posledných rokoch viac záleží na životnom prostredí, ekológii a tešia sa z informácií o pôvode ich jedla. Ak chcete uspokojiť svojich zákazníkov, držte sa našich rád, nešliapnete vedľa.