Chrest Zeleny

Špargľová sezóna je opäť tu

Špargľa bola nielen obľúbeným afrodiziakom starých Grékov a Rimanov, ale jej obľuba pretrvala dodnes. Začiatok špargľovej sezóny je v znamení veľkých očakávaní, a tak by vo vašej ponuke nemala chýbať. Viete, čím sa jednotlivé druhy líšia a ako ich pripraviť čo najlepšie? Máme pre vás pár tipov na jeho nákup, prípravu i skladovanie.

Špargľa je známa pochúťka a medzi Slovákmi je veľmi obľúbená. Jej produkcia z roka na rok rastie. Máme pre vás tipy pre jej nákup a skladovanie. A tiež nevšedné využitie.

Zeleninové afrodiziakum

Špargľa je známa pre svoje liečivé účinky. Lekári ju predovšetkým odporúčajú pri poruchách funkcie pečene, močového mechúra či ochorenia obličiek. Má blahodárny vplyv na podporu krvného obehu a uľaví vám pri pálení záhy. Lahodná superbomba: špargľa je bohatá na vitamín A a B, železo, vápnik, vlákninu ale aj minerál selén.

Tipy pre nákup a skladovanie

Čerstvá špargľa je pevná a nedá sa ohnúť, praskla by vám. Nemala by byť zavädnutá ani zažltnutá a jeho špička by mali byť uzavretá. Pri špargle je zásadne dôležitá čerstvosť. Čím skôr po zbere špargľu jete, tým je sladšia - to platí pre všetky druhy. Špargľu spotrebujte do týždňa od nákupu. Čím dlhšie ju skladujete, tým viac prichádza o obsah cukru a prichádza o svoju unikátnu chuť.

Pokiaľ ju nebudete pripravovať v deň nákupu, odporúčame jej konce položiť do pohára s vodou alebo zabaliť do vlhkej utierky. V ponuke obchodov je štandardne od jari do konca júna, preto neváhajte a využite ju. Určite zabodujete.

Chřestová sezona je opět tady

Druhy a ich chuť

Vo svete je známych zhruba vyše 300 druhov špargle. U nás nájdete predovšetkým tri druhy.

Okrem tradičnej slovenskej bielej špargle v obchodoch bežne nájdete aj zelenú. V posledných rokoch sa do ponuky dostáva aj exotickejšia fialová špargľa.

 

Zelená, fialová alebo biela?

Biela je najdostupnejšia. Jej chuť je považovaná za najlahodnejšiu, je veľmi jemná a vhodná na známe špargľové rizoto.

Zelená špargľa je typická pre svoju výraznú, ľahko horkastú chuť. Obsahuje najviac vitamínu C.

Fialová špargľa má výraznú korenistú a mierne horkastú chuť. Zo všetkých druhov má najviac antioxidantov. V kuchyni sa bohužiaľ často nevyužíva, a to je škoda! Pritom je to lákavá a veľmi chutná záležitosť. Viete ako fialovú špargľu v kuchyni využiť? Máme pre vás pár tipov: skvele sa hodí na opekanie na panvici, kde sa príjemne prelína so sezamom. Alebo odporúčame napríklad skúsiť variantu stir-fry soa steakom, kde chuť a sviežosť špargle určite oceníte. Špargľa sa dá ale aj zapekať. Napríklad ju skúste upiecť ako pizzu spolu s ricottou a bazalkou. Alebo by ste radšej niečo rýchle? Zapečte špargľu s kozím syrom a bylinkami.

Biela a fialová špargľa sa používa predovšetkým v teplej kuchyni na polievky a omáčky. Zelená sa najviac hodí do studenej kuchyni, na šaláty.

chrest zeleny

Slaná i sladká variace

Chřestové rizoto nebo polévka je už v nabídce podniků celkem běžnou záležitostí, máme pro vás ale i pár netradičních typů, jak ho využít. Už jste zkoušeli například chřest na sladko? V Řecku je vařený chřest oblíbený v kombinaci s ovocný tvarohem. Nebo ho můžete spárovat s rebarborou, která ke chřestu chuťově výborně ladí. Experimentujte, fantazii se meze nekladou!

Tip na přípravu

Zažili jste, že vám chřest během přípravy zhořknul? Tomu zabráníte, když do vody, ve které ho budete vařit, přidáte kousek syrové brambory, trochu mléka nebo veku. Hrnec pak nepřiklápějte poklicí. Tak se z chřestu nevyvaří cukr a udrží si svou lahodnou chuť. Doporučujeme vyzkoušet!