Sůl: Neustále aktuální téma

Soľ: Stále aktuálna téma

Soľ je síce pre ľudské telo nenahraditeľná, v strave jej však prijímame toľko, že nás skôr než jej nedostatok trápi jej prebytok. V spotrebe soli patrí Česká republika medzi európskych rekordérov. Priemerná spotreba soli sa u nás pohybuje cez 13 gramov za deň, čo je viac ako dvojnásobok odporúčanej dennej dávky.

Všetci vieme, že soľ je kľúčovým zosilňovačom chuti alebo sa používa na zlepšenie konzervácie a štruktúry. Príliš soli v našej strave zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, čo zase zvyšuje pravdepodobnosť infarktu alebo mŕtvice. Vysokým tlakom trpí viac ako 50% dospelej populácie v Českej republike. 20% o tom napríklad vôbec nevie. Ukázalo sa, že aj malé zníženie soli významne znižuje výskyt srdcového infarktu a náhlych mozgových príhod.

Aj napriek tomu, že stále dosť jedál si spotrebitelia pripravujú sami doma, je konzumácia jedál v gastro prevádzkach veľká a vďaka tomu nemá spotrebiteľ žiadnu kontrolu nad prípravou jedla a použitím soli. Ako gastronomické odvetvie máme teda značnú zodpovednosť, ak chceme pomáhať zákazníkom znížiť ich priemerný príjem soli na maximálne 6 g denne pre dospelých.

V Nestlé Professional® berieme znižovanie soli veľmi vážne. Ako jedna z prvých významných firiem v oblasti stravovania sme sa prihlásili k záväzku týkajúcemu sa zodpovednosti za verejné zdravie v roku 2017 a snažíme sa ísť príkladom. Aktualizovali sme receptúry polievok, omáčok a zemiakových kaší, aby sme vytvorili lepšie, ale napriek tomu chutné výrobky. Usilujeme sa o dosiahnutie cieľov v oblasti znižovania obsahu soli pre rok 2017.

Je nám jasné, že odvykanie ľudí od soli je veľká výzva, a preto sa snažíme nájsť alternatívne spôsoby, ako zvýšiť chuť. Odporúčame našim zákazníkom, aby používali špecifické bylinky a korenia na pridanie chuti. Niektorí z našich zákazníkov po celom svete dokonca ponúkajú čerstvé bylinky alebo čili vločky zákazníkom priamo na stoloch, aby si každý mohol dochutiť pokrm podľa svojho.

Zostávame aj naďalej oddaní zlepšovaniu stravovania a boju za použitia menej soli. Ako jedno veľké gastronomické odvetvie musíme však všetci spolupracovať.