Sezony V Gastronomii Nechte Rocni Obdobi Proniknout Do Vasich Podniku

Sezóny v gastronómii: nechajte ročné obdobie preniknúť do vašich podnikov

Striedanie ročných období by mala pocítiť aj kuchyňa! Štyri sezóny sú skvelou príležitosťou oživiť zabehnuté menu a vždy prinesú čerstvý vietor po mesiacoch stereotypu. Každá gastronomická sezóna má svoje silné suroviny, z ktorých je potrebné čerpať. Menu tiež ozvláštnia tradície a sviatky, ktoré sa oplatí sledovať. Výhodné to môže byť aj pre váš rozpočet. Ceny ingrediencií totiž počas roka značne kolíšu - príkladom je tekvica alebo špargľa. Vyťažiť môžete aj z ich lepšej kvality, čerstvosti a chuti.

Privítajte osviežujúcu jar

Po chladnej zime jar vnesie čerstvý vzduch do každého podniku! V gastronomickom kalendári trvá jar približne od marca do mája a nové chute do menu prináša čerstvá úroda. Stravníci po zime vyhľadávajú skôr ľahšie pokrmy, zaručene ich zo stoličky zdvihne čerstvá špargľa. Na jar ju zoženiete za najlepšiu cenu a od lokálnych dodávateľov. Rad reštaurácií na nej stavia pokojne aj celé menu. Špargľa je obľúbená v krémových polievkach, v rizote alebo ako príloha. Jarná sezóna do kuchýň prináša aj jarnú cibuľku, reďkovky alebo čerstvé bylinky. Milovníkov mäsa na jar potešíte kuriatkom alebo jahňacím stehnom. Čo sa týka tradícií, oslavuje sa Veľká noc. Tá ponúka množstvo tradičných pokrmov ako je veľkonočná plnka, vajce na veľa spôsobov alebo sladké koláče z kysnutého cesta.

adobestock

Šťavnaté leto plné chutí

Akonáhle sa oteplí, všetci vyrázia von. Otvárajú sa záhradky reštaurácie a v diároch sa začínajú objavovať festivaly a vonkajšie akcie. S rastúcou teplotou sa zvyšuje množstvo ovocia a zeleniny, ktoré dozrieva. Ovocie nemusí zdobiť len šťavnaté dezerty. Broskyňa, hrozno alebo lesné plody sa skvele hodia aj do vychladených limonád. Ako príloha k pokrmom výborne poslúži šalát s paradajkami, uhorkou, mrkvou alebo červenou repou.

Menu reštaurácií je v období leta neodmysliteľne spojené s grilom. Zožeňte si spoľahlivého dodávateľa mäsa, počas sezóny prevoňané vonkajšie barbecue, oceníte ešte viac ako obvykle! Grilovanie však už dávno nie je len o dobrom steaku. Na grile sa stále častejšie pripravujú ryby, morské plody, ale aj ľahká zelenina - cuketa, baklažán alebo šampiňóny.

Horúce dni si žiadajú tiež dostatočné osvieženie. Nový trendom sú experimenty v oblasti zmrzliny. Na pultoch skúsených zmrzlinárov sa objavujú bazalkové, ryžové, ale aj parmezánové príchute. Nebojte sa teda skúsiť niečo nové, zákazníkov to rozhodne prekvapí. Obnovu zažili tiež nápojové lístky, kde sa stále častejšie objavuje napríklad affogato - espreso s vanilkovou zmrzlinou, alebo espreso tonic - ľadové spojenie kávy a horkého toniku.

Jeseň plná tradičných chutí

Prichádza chlad a chuťové poháriky túžia po výraznejších chutiach, ktoré zahrejú aj na duši. V slovenských reštauráciách je jeseň rozhodne významná sezóna. Zákazníci sú hladní a sezónnych surovín je stále dosť. V tuzemskej krajine je od septembra do novembra gastronómia v znamení dožinkov, hodov, zabíjačiek a vinobraní. Oslavuje sa napríklad sviatok svätého Martina, ku ktorému patrí pečená hus - túto slávnosť rozhodne nevynechajte. V jesennom jedálničku sa často objavuje tekvica, biela kapusta, zeler, kel, ale aj pečené gaštany. Predovšetkým už spomenutá tekvica sa dá využiť v mnohých pokrmoch - okrem krémových polievok alebo pyré, budú zákazníci nadšení aj z tekvicového koláča. Do všetkých dezertov sa tiež skvele hodia slivky, jablká a hrušky. Ak chcete oživiť menu, zamerajte sa na zverinu. Diviačie mäso so šípkovou omáčkou je pre sychravý jesenný obed ako stvorený.

Aby ste celé menu doladili, nezabudnite si na jeseň urobiť poriadnu zásobu dobrého vína. Populárne je predovšetkým víno svätomartinské - jeho chuť je plná a svieža, hoci zreje len pár týždňov.

Zima nemusí byť jednotvárna

Ak chcete zo zimy vo svojom podniku vyťažiť maximum, urobte z nej spoločenskú udalosť! Zákazníkov do reštaurácií už neťahá veľké množstvo sezónnych surovín, ale zato studené počasie a ročné obdobie spojené s večierkami. Z mála sezónnej zeleniny využite hlavne tú koreňovú, kel alebo pór. Čerstvé ovocie v mrazivých mesiacoch nezoženiete ani u najšikovnejšieho pestovateľa, preto sa môžu hodiť dobre skladované jablká alebo hrušky. December je v znamení tradičných pokrmov a cez vianočné sviatky vo svojom menu nesmiete zabudnúť na slovenského kapra. Po veľkolepých silvestrovských oslavách prichádza chvíľka pokoja, ktorú môžete využiť na údržbu svojich podnikov. Rozhodne však nezaspite na vavrínoch, po krátkej pauze sa blíži sviatok všetkých zamilovaných - svätý Valentín. Nešetrite časom a vyhrajte sa s romantickým menu.

Keď teploty klesnú pod nulu, v nápojovom lístku nesmie chýbať výber teplých nápojov. Môžete nechať zákazníkov zaspomínať si na detstvo a ponúknuť im napríklad kakao alebo horúcu čokoládu. Horúce sladké nápoje môžete ozvláštniť škoricou a marshmallows.

Do akej miery necháte ročné obdobie ovplyvniť váš podnik je na vás. Odborníci sa zhodujú, že vplyv sezón na gastronómiu je úplne zásadnýé. Sezónne menu môže byť hlavnou zložkou vašej ponuky alebo ho len dopĺňa. Rozhodne sa oplatí sledovať kalendár a mať povedomie o veľkých kulinárskych sviatkov a tradícii. Pri nákupoch majte na pamäti, aké suroviny aktuálnej sezóne dominujú. Ročné obdobie má možno na chute zákazníkov väčší vplyv, než ste si doteraz uvedomovali.