
- Novinky
- Chef academy
Sezónne potraviny v zime
Zostavovať menu podľa ročného obdobia má nespočetné množstvo výhod. Kedy aká zelenina alebo ovocie dozrieva sa oplatí vedieť z mnohých dôvodov. Nielen, že sú sezónne suroviny čerstvé a majú vyššiu kvalitu, ale ich chuť je oveľa výraznejšia. Sezónne menu môže uľaviť aj vášmu rozpočtu. Suroviny sú v období svojej úrody výrazne lacnejšie. A v neposlednom rade sezónne ovocie a zeleninu ľahko kúpite u lokálnych obchodníkov, ktorých produkty do vášho podniku nebudú mať dlhú cestu. Gastronomickí experti sa zhodujú, že sezónne menu je absolútne zásadný koncept, ktorý by vašej reštaurácii nemal uniknúť.
Zima neprekypuje veľkým množstvom surovín, ktoré sú v chladných mesiacoch na svojom vrchole. Napriek tomu však od decembra do februára môžete pokrmy pripravovať podľa chutí zákazníkov, ktorí sa z vonkajšieho mrazu hrnú do vyhriatych reštaurácií.
Správne uskladnená zelenina
Pre zimné obdobie je typický ružičkový kel, biela kapusta, kučeravý kel a pór. Ružičkový kel môžete využiť viacerými spôsobmi. Obľúbený je vo vývare, ale aj zapečený. Rozhodne však nezabúdajte na zeleninu, ktorú je možné efektívne skladovať a chutí skvelo už od jesene. Do tejto kategórie patrí koreňová zelenina, rôzne druhy tekvíc a tiež zemiaky. Ak máte pocit, že po týchto surovinách už nikto v zime neprahne, rýchlo sa ho zbavte. Tekvicovú polievku, ktorú majú ľudia spojenú skôr s jeseňou, sa nebojte ozvláštniť. A pečená tekvica môže perfektne doplniť akékoľvek mäso. Keď je reč o skladovaných surovinách, nezabudnite na tie zavárané alebo nakladané - medzi zimné trháky patrí aj kvasená zelenina, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorého zásoba sa v období chrípok hodí.
Ovocný pôst
Keď záhony a sady prikryjú záveje snehu, nemôžete čakať pestrú a bohatú úrodu ovocia. Rovnako ako pri zelenine vám môže počas zimy pomôcť skladované ovocie. Z tuzemskej úrody využite napríklad jablká alebo hrušky. Rovnako tak oceníte ovocie zavárané - kompóty a marmelády skvelo oživia všetky dezerty. Cez zimu sú obľúbené tiež jedlé gaštany. Môžu sa nechať variť, piecť, ale aj grilovať a v menu ich zákazníci rozhodne ocenia. Sezónne ovocie môžeme nájsť aj v teplých krajoch. Tropické oblasti cez zimu ponúkajú širokú škálu dozretých citrusov alebo datlí.
Nabrat silu na jar
Cez zimu zákazníci viac ocenia ťažšie a mastnejšie pokrmy ako inokedy počas roka. Preto sa uistite, že vaša ponuka ich túžby dokáže uspokojiť. Zo začiatku zimného obdobia sa koná výlov rýb z rybníkov a Slovaci túžia po dobrom kaprovi. Už dávno sa kapor nepodáva len vo vyprážanom trojobale. Pokiaľ chcete menu vyšperkovať - kuchári môžu kapra pomaly piecť alebo grilovať. Tradíciou sú určite aj zimné zabíjačky. Pokiaľ chcete potešiť milovníkov mäsa, nechajte svoj podnik uniesť týmito slávnostnými hodmi. Od Vianoc do Veľkej noci prebiehajú fašiangy, ktoré znamenajú presný opak, než aký význam má jeho pomenovanie. Podľa zvyklosti sa jedná o obdobie medzi dvoma pôstami, počas ktorého ľudia naberali energiu z jedla, a predovšetkým z mäsa.
Zima nie je len obdobie mrazivých teplôt a závejov neodbytného snehu. Ľudia tiež chcú jesť a oslavovať, tak im oboje môžete dopriať. Ak práve chystáte zimné menu, neváhajte doň zaradiť jedlá, ktoré zahrejú i na duši. Zákazníci určite ocenia horúce taniere plné voňavých jedál a pohár dobrého pitia. Hoci zimné úroda nie je pestrá, kalendár sezónnych potravín majte stále v povedomí. Ak sa ním budete riadiť, vášmu podniku sa to v mnohých ohľadoch vypláca.