
- Novinky
- Chef academy
Sendvič nie je vždy len o mäse
Poslednou dobou sú veľkým trendom sendviče, ktoré sa stále častejšie objavujú aj na obedových menu a sú medzi hosťami obľúbené. Ďalším rýchlo rastúcim trendom sú bezmäsité pokrmy, ktoré v letných mesiacoch vyhľadáva čoraz viac stravníkov.
Sendviče sú jedným z tých pokrmov, ktoré sa dajú pripraviť v najrôznejších variáciách. Zákazníci, obľubujúci sendviče, nie sú spravidla vždy vegetariáni a aj napriek tomu si radi vegetariánske sendviče občas dajú. Na základe prieskumu, od Datassential Creative Concepts, bolo zistené, že dopyt vegetariánskych sendvičov vzrástla v rokoch 2005 až 2016 o neuveriteľných 136%.
Sendviče sú v podstate ľahké na prípravu a možno ich zaradiť do stáleho jedálneho lístka, na obedové alebo raňajkové menu, ale tiež do sezónne ponuky. Skvelé sa hodí do prevádzky, kde je povolená iba studená kuchyňa.
Tradičné sendviče, ktoré poznáme, sú so šunkou alebo kuracím, hovädzím a morčacím mäsom. Sú výborné, ale je tu veľa možností, ako mäso nahradiť zaujímavými surovinami, a uspokojiť tak väčší okruh stravníkov.
Vyskúšajte zaradiť do svojej ponuky sendvičov tieto suroviny namiesto mäsa:
• Huby (grilované portobello, marinované plátky húb, alebo nátierka z grilovaných húb)
• Mäsové "náhrady" (seitan, tempeh, tofu, sójový steak, steak z bielkov)
• Grilovaná alebo restovaná zelenina (baklažán, zemiaky / sladké zemiaky, koreňová zelenina ako napríklad mrkvu a zeler, cuketa, alebo zeleninové "steaky", grilované papriky a paradajky atď...)
• Grilovaný ananás - nebojte sa experimentovať a vyčnievať tak z davu
• Avokádo (pokrájané na plátky alebo roztlačené)
• Nátierka z čiernych fazúľ
• vegetariánske burgery
• Pav (indiánsky štýl nátierky štuchaných zemiakov) - jednoduché a pritom veľmi neobvyklé u nás
• Grilované syry - syry sú všeobecne veľmi obľúbené, ale skúste si s jedlom pohrať
◦ kombinácia niekoľkých druhov syr dohromady na jednom sendviči
◦ málo používané syry na sendviče ako napr. Gruyere, Brie, talianske Asiago alebo španielskej Manchego
◦ kombinácia grilovaného / rozpečeného syru s jalapenos (náš tip: cheddar a jalapenos)
◦ nátierky zo syrov a ľahkej majonézy
◦ syry skvele dopĺňajú nakladané uhorky, restované červenej papriky, pesto, rukola alebo čerstvý špenát
• Sendviče s vajcami - tieto sendviče sú najviac dopytované počas raňajkami. Pár inšpiráciou na tieto sendviče:
◦ praženicu, syr Fontina a karamelizované cibuľka
◦ tenká vaječná omeleta so syrom a zeleninou
◦ restované papriky s vajcami, špenátom a syrom, posypané nadrobno nakrájaným čerstvým paradajkou
◦ varené vajcia, nakladané uhorky, restovaný cesnak a majonéza medzi opečenými toasty
◦ volské oko, blanšírovaná brokolica a čerstvá riccota
◦ šalát z vajíčok, reďkoviek, maslové tekvica, feta syru, čiernych olív, kapari, nakladaných uhoriek, petržlenu a pikantné aioli (pre tento druh sendviče odporúčame použiť focaccia)
Zdroj: Datassential Creative Concepts - Január 2016, "Modern vegan & Vegetarian", Datassential Keynote Report, Sandwiches, Alternative Proteins: Consumer Insights (with IFMA)
Inšpiráciu k výmene mäsa za iné suroviny sme vám popísali, ale viete, že sú aj tradičné receptúry na sendviče, ktoré neobsahujú mäso? Určite mnoho z nich budete poznať, ale nikdy nie je na škodu si niektoré jedlá pripomenúť:
• v Amerike nazývaný HERO SANDWICH - baklažánový sendvič s parmezánom
• Caprese (mozzarella, paradajky, bazalka a olivový olej) na rustikálnych chlebe alebo zapečené ako panini
• Falafel (vyprážané cizrnové placky) so šalátom, paradajkami a cibuľou na pita chlebe
• Hummus a zelenina (s uhorkami, paradajkami, avokádom, mrkvou a mungo klíčky)
• Uhorkový TEA SANDWICH (na tenké plátky nakrájané uhorka a bylinkové maslo na čerstvom mäkkom syre, ideálne na ľahko opečené brioške)
• Sladká americká špecialita (Nutella a banán)
Podelili sme sa s vami o niekoľko zaujímavých receptúr na sendviče, ale ak nie ste fanúšikom klasického toastového chleba, je možné využiť tieto suroviny do rôznych druhov pečiva. Aj poprední svetoví kuchári čoraz viac využívajú výhody studených pokrmov a radí tieto jedlá do svojich ponúk. Nebojte sa experimentovať!