Sandwich with  ham

Rastlinná alebo živočíšna strava

Zoznámte sa s najčastejšími dôvodmi a argumentmi, ktoré ich k pestrejšiemu jedálničku vedú.

Zdravotné dôvody

Rastlinné produkty môžu byť kvalitným zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a dokonca zdravých olejov a bielkovín. Niektorí ľudia znižujú alebo vylučujú živočíšne produkty zo svojej stravy z dôvodu zdravotných intolerancií (ako je neznášanlivosť laktózy), z dôvodov kardiovaskulárnych ťažkostí alebo pre celkovú pohody. Štúdie navyše ukazujú, že po iba 48 hodinách prechodu na vegánsku stravu došlo u sledovaných jedincov k významnému zlepšeniu zdravotných ukazovateľov, ako je cholesterol v krvi, lipidy v krvi a inzulín.

Cenová dostupnosť

Ďalším faktorom pre tých, ktorí sa rozhodnú konzumovať menej mäsa, sú náklady. Napríklad sušené fazule a ryža sú menej nákladné v porovnaní s drahšími mäsovými výrobkami, a napriek tomu sú porovnateľným zdrojom bielkovín.

Etika

Iní ľudia sa rozhodnú nejesť mäso z etických dôvodov. Pretože sa zaujímajú o životné podmienky zvierat v mäso-spracovateľskom priemysle.11 obávajú sa nekontrolované užívanie antibiotík a ich dôsledkov na ľudské zdravie alebo všeobecne neuznávajú právo usmrtiť zviera len kvôli jedlu.

Náboženské dôvody

Niektoré náboženstvá odporúča svojim nasledovníkom, aby sa vyhýbali konzumácii mäsa alebo živočíšnych produktov. Napríklad hinduisti a budhisti majú silnú tradíciu vegetariánstva, džinisti dodržiavajú vegánsku stravu a adventisti siedmeho dňa propagujú lakto-ovo-vegetariánstvo.

Vplyvy na životné prostredie

Ďalším významným dôvodom, prečo ľudia obmedzujú mäsitú stravu, súvisí s dopadom na životné prostredie. Vzhľadom na to, že 30 percent celého zemského povrchu je pokrytých hospodárskymi zvieratami, ktorých chov generuje viac skleníkových plynov (zodpovedných za globálne otepľovanie) ako doprava.

Chuťové preferencie

A nakoniec, existujú ľudia, ktorým jednoducho nechutia živočíšne produkty kvôli ich charakteristickej chuti, štruktúre alebo vôni

Banner dish

Chcete zjistiť viac?