
Program YOCUTA cieli na mladé kulinárske talenty
Nestlé Professional sa podieľa na programe YOCUTA (Young Culinary Talents), ktorá je súčasťou globálnej iniciatívy Nestlé Needs YOUth, ktorá má za cieľ pomôcť mladým ľuďom po celom svete získať ekonomické príležitosti.
Program začal v roku 2021 a odvtedy sa neustále rozvíja a prináša nové príležitosti pre mladé kulinárske talenty. Je navrhnutý tak, aby posilňoval ich teoretické a praktické zručnosti, pripravoval ich na profesionálnu kariéru a pomáhal tak zároveň potravinárskemu priemyslu riešiť nedostatok kvalifikovaných kulinárskych pracovníkov. Iniciatíva je možná vďaka partnerstvám s kulinárskymi školami, potravinárskymi asociáciami a priemyselnými partnermi – bez nákladov pre študentov.
Výhody programu
Mladým ľuďom ponúka YOCUTA predovšetkým možnosť rozvoja kariéry bez nákladov (program je pre študentov zadarmo, čo odstraňuje finančné bariéry a robí ho prístupným). Celkovo YOCUTA prináša výhody jednak jednotlivým účastníkom, ktorým zlepšia ich kariérne vyhliadky, ako aj širšej spoločnosti riešením nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v priemysle alebo podporou ekonomického rastu.
Aktivity a plány
Na rok 2024 bolo cieľom zaškoliť približne 300 študentov a zamerať sa na zero-waste varenie a rastlinnú stravu. Už v januári sa do týchto tém ponorilo 95 študentov z hotelovej školy. V druhom štvrťroku bolo preškolených 30 študentov z Hotelovej školy v Chlumci nad Cidlinou. Na jeseň tohto roku sú naplánované ďalšie tri školenia.
Veľké poďakovanie patrí nášmu kulinárskemu poradcovi a šéfkuchárovi Jiří Středa za jeho neoceniteľnú podporu a prínos v rámci jednotlivých akcií pre študentov škôl. Sme radi, že touto formou môžeme podporovať budúce talenty a gastronómiu.