Prichazi jaro a s nim Velikonoce, jakymi recepty se muzete inspirovat

Prichádza jar a s ňou Veľká noc, akými receptami sa môžete inšpirovať?

Na prelome tohtoročného marca a apríla kresťania slávia obľúbenú Veľká noc. Sviatok zmŕtvychvstania Ježiša Krista sa dostáva do životov i neveriacich. Už tradične sú tieto sviatky aj symbolom príchodu jari, kvitnúcej zelene a konca zimných dní.

Zaujímavá je Veľká noc aj v gastronómii. Po zime bez lokálnej úrody prichádza jarná doba plná nových čerstvých sezónnych surovín. Preto je Veľká noc ideálnou príležitosťou pre sviežu obmenu v jedálnych menu vo vašich podnikoch.
 
Ťažké jedlá, ktoré v zimnom období zasýtia a zahrejú, sa už k jari nehodia. Obdobie fašiangových zabíjačiek už tiež skončilo. Pôst začína takzvanou Popolcovou stredou a trvá 40 dní. Nastáva ten pravý čas pre ľahké jarné polievky, šaláty a pokrmy plné čerstvých byliniek a hravých farieb.

Popolcová streda
 
Ak kuchár nie je dostatočne trpezlivý ohľadom prípravy geometricky estetických palaciniek, Popolcová streda je ideálny deň pre servírovanie šúľancov s makom. Tradičnými pôstnymi jedlami sú pôstne polievky, cestoviny s makom, jedlá zo zemiakovu, kyslej kapusty, strukovín, obilné kaše a omáčky.

Zelený štvrtok
 
Na Zelený štvrtok by sa malo jesť niečo zelené, aby bol človek zdravý – polievka z jarných byliniek, špenát, hlávkový šalát.


 
Následně přichází Zelený čtvrtek. Kulinářskou tradicí pro tento den je příprava jarní zeleně a luštěnin. Také se obvykle pekly preclíky, pletence, škvarkové placky k jarním polévkám. Zásadní surovinou je petrželka, špenát nebo mladé kopřivy.

Zeleny Ctvrek Polivka

Veľký piatok
 
Podľa tradície sa má na Veľký piatok držať pôst. Chápeme, že to pre prosperujúci gastronomický podnik to nie je ideálny plán pre zostavenie menu. Ak sa chcete inšpirovať veľkonočnou tradíciou, na Veľký piatok môžete pripraviť pokrmy zo surovín "čo dom dal". V domácnostiach by to znamenalo kapusta, špenát, zemiaky, koreňová zeleninau, hrach a ďalšie uskladnené suroviny. Ideálnea pre oslavy Veľkého piatku sú tiež ryby. Z týchto ingrediencií je už možné pripraviť skvelý svieži pokrm, ktorý budú vaši zákazníci milovať.

Biela sobota
 
Oslavu Bielej soboty môžeme prirovnať k veľkej hostine. Hlavným kulinárskym ťahákom tohto veľkonočného dňa je jednoznačne tradičná voňavá Veľkonočná plnka. Zo sladkého sa na menu skvele hodí mazanec alebo sladké judáše. Ak sa chystáte pozvať Veľkú noc do vášho podniku a naladiť tak zákazníkov na jar, tieto pokrmy by v ponuke nemali chýbať. A verte, že to zákazníci ocenia.

Veľkonočná nedeľa
 
Ďalší deň Veľkej noci a ďalší deň pečenia. Tentoraz sa pečú buchty, koláče ale aj mäso. Tradičná hostina v sobotu by mala odštartovať silným hovädzím vývarom. Hlavné pokrmy by mali obsahovať šťavnaté a dobre prepečené mladé jahňacie, teľacie alebo kozľacie mäso. V sobotu je však potrebné upiecť hlavne barančeka! Symbol nevinnosti - baranček z kysnutého alebo treného cesta, ozdobený cukrom, jarnou zelenou vetvičkou a mašľou. V niektorých častiach Slovenska sa pripravuje aj hrudka ľudovo nazývaná "paska" (pripravená z vajec a mlieka).

Seleci Kolinko Glacee z Cerneho

Velikonočný pondelok
 
S vrcholom Veľkej noci prichádza na scénu aj typická veľkonočné surovina. A sú to určite vajcia. Ide zároveň o symbol nového života a znovuzrodenia. Skvelým nápadom na ďalší recept s vajcami sú plnená vajcia - môžu slúžiť aj ako ozdoba k inému pokrmu! Ak sa chcete riadiť tradíciami, nezabudnite, na Veľkonočný pondelok máte možnosť postaviť celé menu na vajciach, prípadne ich použiť pri príprave všetkých pokrmov.

Vajicka Velokonocni Symbol

Ak ešte váhate, či tieto obľúbené jarné sviatky pozvať do vašich podnikov, neváhajte. Je to ideálna príležitosť pre osvieženie kuchyne. Nemusíte sa striktne držať tradícií, stačí sa nimi inšpirovať!