Není vejce jako vejce

Nie sú vajcia ako vajcia

Vajíčka sa na Slovensku tešia veľkej obľube. Veľmi často sa však stretávame s veľmi tradičnými receptami. Pripravili sme pre Vás zoznam receptov z celého sveta, ktorými môžete oživiť vaše menu.

Európa

"Plávajúce ostrovy"

Klasický dezertný pokrm, ktorý je populárny vďaka Francúzom. Snehové pusinky "Meringues" sa servírujú plávajúce na "créme anglais". Créme anglais je vanilkový krém, ktorý sa používa najmä vo francúzskych dezertoch.

“Flaeskeaeggakage”

Druh koláča zo slaniny a vajec pochádzajúci z Nemecka, kde zmiešajú múku a vajcia do konzistencie palacinkového cesta a pridajú nadrobno nakrájanú slaninu.

"Škótske vajcia"

Obľúbené piknikové jedlo hlavne vo Veľkej Británii, ktoré bolo predstavené v roku 1738 lahôdkarstvom Fortnum & Mason. Natvrdo uvarené vajcia je zabalené do mletého mäsa a obalené strúhankou. Odporúča sa piecť v rúre dozlatista, ale mnohokrát je aj vyprážané na oleji.

Stredný východ



"Baghala Ghatogh"

Perzský dusený pokrm pripravovaný z Baghalas (druh fazule), kôpru, kurkumy a vajec. Baghala Ghatogh servírujú s ryžou a je to veľmi jednoduchý vegetariánsky pokrm.

"Cilbir"

Turecký pokrm z klasických sadených vajec s jogurtom, v ktorom je cesnak s kôprom.

Ázia



"Tamagoyaki"

Typ japonskej omelety, ktorá vznikla spojením niekoľkých vrstiev varených vajec. Je pripravená z kombinácie vajec, ryžového octu, cukru, sójovej omáčky a odporúča sa ako netradičná voľba pri výbere raňajok alebo obeda.

"Chawanmushi"

Toto japonské jedlo je typ vaječného pudingu pripravovaného na pare v čajovom hrnčeku. Patria do neho semienka gingko stromu, ktoré sú klasifikované ako žijúce fosílie. Dochucuje sa sójovou omáčkou, dashi, mirin a veľmi často sa používajú aj huby shitake.

“Barmské karí s kačacími vajcami”

Pre toto vegetariánske karí sa ako hlavné ingrediencie používajú kačacie vajcia a podáva sa s ryžou a šalátom. V Barme používajú kačacie vajcia pre ich výraznejšiu chuť oproti slepačím vajciam.

Afrika

"Kefta, tomatovo - vaječné Tagine"

Marocké mäso servírované na brunch - malé gule z mletého mäsa nazývané kefta. Kefty sú ochutené rascou a škoricou. Servírujú sa s pálivou paradajkovou omáčkou a pečenými / varenými vajcami. Výborné sú s chrumkavým chlebom.

"Egg Brik"

Tuniský pokrm je mix vajec, cibule, tuniaka, harissy a petržlenu, ktorá je usmažená v trojuholníkovom tvare, symbolizujúca "vojnové pečivo".

"Shakshouka"

V severnej Afrike je Shakshouka obľúbená pre svoju konzistenciu - pošírované vajcia v paradajkovej omáčke s chilli papričkami, cibuľou a korením ako je rasca. Tradičné servírovanie na panvici tagine s chlebom, ktorý sa namáča do lahodnej omáčky.

Severná Amerika

"Hangtown Fry"

Druh omelety, ktorý bol veľmi obľúbený, počas Kalifornskej zlatej horúčky okolo roku 1850, medzi baníkmi, ktorí mali to šťastie a mohli si dopriať drahšie jedlo. Najpopulárnejšie verzia obsahovala slaninu a ustrice vyprážané dohromady.

"Huevos Motulenos"

Mexické raňajkové jedlo, ktoré pochádza z mesta Motul. Je pripravované z vajec na lôžku z tortill, čiernych fazule a syra.

"Loco Moto"

Pôvodné jedlo z Havajských ostrovov. Loco Moto je pripravované z bielej ryže, steaku z mletého mäsa, volského oka a gravy omáčky.

Južná Amerika

"Ekvádorské homíny (kukuričná kaša) s vajcami"

Kombinácia ekvádorskej kukuričnej kaše s miešanými vajíčkami vytvorí perfektnú alternatívu obľúbeného brunchu. Homíny (kukuričná kaša) je mixovaná s cibuľou, cesnakom, achiote (liečivá bylina rastúca v Južnej Amerike), vajcami, mliekom, pažítkou, koriandrom alebo petržlenom. Najčastejšie sa kaša podáva s čiernou kávou a plátkami syra.

"Quin Dim"

Veľmi populárny pečený dezert, pochádzajúci z Brazílie, vyrobený z cukru, vaječných žĺtkov a strúhaného kokosu.

Venezuelan Perico

Perico je pikantné venezuelské raňajky z miešaných vajec s nadrobno nakrájanou cibuľou, paradajkami a paprikami, veľmi často servírované v arepas (kukuričné ​​placky vyrobené z predvarenej múky nazývajúcej sa masarepa).

Austrália

"Pavlova"

Veľmi tradičné, a už známy po celom svete, je “torta” Pavlova. Vyrába sa z vaječných bielkov a cukru. Pomenovaný je po ruskej baletke Anne Pavlove. Anna Pavlova navštívila Austráliu a Nový Zéland počas jednej zo svojich tour v roku 1920.