
- Novinky
- Aktuálne
IKA 2024: Svetová gastronomická elita sa stretla na olympiáde
V termíne od 2. do 7. februára 2024 sa v budove Medzinárodného kongresového centra (ICS) v nemeckom Stuttgarte uskutočnila dlho očakávaná udalosť kuchárskeho sveta - 26. Medzinárodná kuchárska olympiáda - IKA 2024.
Že išlo o vskutku jedinečnú udalosť sezóny, potvrdzuje aj štatistika zo samotnej súťaže - zišlo sa cez 1200 súťažiacich z 55 krajín sveta, ktorí mali za úlohu pripraviť zhruba 7 000 niekoľkochodových menu.
Súťažilo sa celkom v štyroch tímových kategóriách – národné tímy, juniorské tímy, regionálne tímy a Community catering. V každom z týchto kategórií mala Česká republika svoje zastúpenie. V poslednej spomínanej kategórii bojovali o medaily aj kuchári z nášho Nestlé Culinary tímu: Jiří Streda, Radek Daníček, Miloš Kopal, Dušan Svoboda, Jiří Zeman a Karel Fiala.
Súťaž v kategórii Community catering
Celkom 24 tímov z devätnástich krajín sa stretlo v kategórii Community catering postupne v štyroch dňoch. Šesťčlenné tímy, zložené zo štyroch kuchárov a dvoch pomocníkov, mali za úlohu pripraviť 120 porcií, ktoré sa skladali z predjedla v podobe lakto-ovo vegetariánskeho alebo vegánskeho bowlu, hlavného chodu v dvoch variantoch (vegetariánske, mäso alebo ryba) a dezertu.
Druhou časťou zadania bolo nachystať 24 porcií konferenčného cateringu v troch variantoch (vegánska, low-sugar a šéfkuchárova voľba). Zostavené menu vychádzali z tradičných pokrmov pôvodných regiónov kuchárskych tímov s dôrazom na lokálne a udržateľné suroviny.
Diplom z olympiády
V obrovskej konkurencii skončil náš Nestlé Culinary tím po hodnotení odbornej poroty s diplomom a ziskom 69,18 bodov. Od zisku bronzovej medaily ho tak delilo iba 0,82 bodov. Pozitívna spätná väzba od konzumentov z radov fanúšikov i kuchárskych profesionálov bola pre našich kuchárov veľkou odmenou. Zároveň množstvo získaných skúseností a zážitok, ktorý si z celej súťaže tím odnáša, je na nezaplatenie.
„Dali sme do toho všetko, ale v technikách sme spravili zopár chýb, ktoré nám ubrali body. Porota oproti predchádzajúcej účasti pred 4 rokmi vyzdvihla dodržiavanie hygienických noriem, prácu s časom a zohranosť tímu. Tiež sa nám podarilo vypredať takmer celý počet porcií oproti niektorým konkurentom,“ okomentoval výsledok kapitán Nestlé Culinary tímu, Jiří Streda.