
- Novinky
- Chef academy
Fusion kuchyňa - experimentálna gastronómia súčasnosti
Už je tomu pár rokov, čo sa tento veľký trend udomácnil v kategórií gastronómie. Fusion kuchyňa spája svet na jednom tanieri. V preklade sa jedná o fúziu kuchýň, čiže zlúčenie aspoň dvoch tradičných kuchýň z rôznych krajín - spojiť sa dajú ingrediencie, recepty alebo techniky.
Fusion kuchyňa údajne vznikla v Spojených štátoch amerických, kde sa miestny kuchári snažili experimentovať s japonskými receptami. Vzhľadom k tomu, že najväčší odbyt má fusion kuchyňa na severnej pologuli, väčšinou ide práve o kombináciu pokrmov z tejto časti sveta. Pre nás ide teda zvyčajne o spojenie ázijskej kuchyne a západných alebo európskych receptúr. Ale fantázii sa v tejto kulinárske kategórii medze nekladú.
Rovnako ako po celej zemeguli, tak aj na Slovensku sú reštaurácie, ktoré sa na fusion kuchyne špecializujú a postavili na prekvapivých kombináciách svetových pokrmov svoj imidž. Odborníci sa zhodujú, že úspešné, takto zamerané reštaurácie, majú často kultúrne rozmanitú klientelu, ktorá s obľubou cestuje do rôznych kútov sveta. Ak si nie ste istí, že by zákazníci takúto zmenu dlhodobo ocenili, nemusíte na fusion kuchyni postaviť celé menu, ale napríklad len predstaviť pár špecialít.
Aké sú najznámejšie fusion jedlá?
Najpopulárnejšia fusion kuchyňa je známa už tak dlho, že je spoločnosťou vnímaná takmer za tradičnú. Jedná sa o spojenie kuchyne amerického štátu Texas a južnejšie položeného Mexika - takzvaná kuchyňa Tex-Mex. Tieto štáty spolu susedia, k výmene receptúr nemuseli cestovať na iný kontinent. Najskôr údajne zachutila mexická kuchyňa Američanom a postupne ju začali variť po svojom, napríklad do mexických jedál pridávali žltý syr ako je čedar, ktorý je v Spojených štátoch lacnejší a dostupnejší. Najobľúbenejšie ingrediencie, ktoré tieto "južanské" štáty spájajú, sú fazuľa, mleté mäso, korenie, tvrdé syry a tortilla - pšeničná placka. Za jedlo, ktoré je pre Tex-Mex kuchyňu najtypickejšie, sa považuje Chili noc carne - dusený pikantný pokrm, ktorý je všade známy a veľmi populárny.
Ako sa môžete dočítať v trendoch v oblasti gastronómii pre rok 2018, v tomto roku sa má zamerať pozornosť na nové variácie indickej kuchyne, ktorej receptúry budú oživené inými krajinami. A prvé nápady na nové spojenia už obleteli svet. Paneer je farmársky syr z južnej Ázie a často sa v indickej kuchyni používa. Novo sa objavuje napríklad v sendvičoch amerického typu alebo na talianskych obložených chleboch - bruschettách. Rovnako tak sa tradičné indické pokrmy, ako je napríklad tikka masala, balia do mexických tortill, aby vzniklo Indiou inšpirované burrito.
A keď už je reč o mexickom burrito, čiže plnenej a zatočenej tortille, inšpirovali sa ním aj vo vzdialenom Japonsku. Tamojšieho kuchára napadlo, že sushi, respektíve najpopulárnejší rolky "maki", v podstate burrito vzdialene pripomínajú. Vzali preto viac ryže a ďalších ingrediencií, zatočili ich do väčšieho kusu morskej riasy a vznikol obľúbený pokrm, ktorý si môžete chytiť v behu do ruky a nemusíte ho jesť paličkami. Tak vzniklo "sushi burrito". Ideálna kombinácia pre milovníkov japonskej kuchyne, ktorí majú stále naponáhlo.
Ako začať experimentovať s rôznymi svetovými kuchyňami?
Porozmýšľajte, ktoré pokrmy sú u vás v podniku najobľúbenejšie. Pre začiatok môžete začať vymýšľať vylepšené recepty z niektorých európskych alebo amerických pokrmov. Kombinovať môžete jedlá z týchto kontinentov navzájom alebo sa odviazať a skúsiť ich spojiť s niektorým z ázijských jedál. Možností je veľa. Dôležité je nebáť sa a skúšať nové recepty.
Pre lepšiu predstavivosť môže pomôcť spísať si zoznam rôznych ingrediencií a surovín z kuchýň, ktoré chcete spojiť. Keď je všetko napísané na papieri, lepšie si uvedomíte, kde prevládajú aké chute a čo sa k čomu lepšie hodí.
Dávať spolu rôzne ingrediencie a suroviny môže mať svoje úskalia. Majte na pamäti, že okrem spojenia chutí, musí byť v súlade aj štruktúra a konzistencia pokrmov. Niektorými spojeniami ste si istí, ale naopak niektoré vyjsť nemusia. Preto sa snažte čo najviac skúšať rôzne kombinácie a ochutnávať, aby ste dosiahli, čo najchutnejšieho výsledku.
Spájať sa dajú recepty v predkrmoch, polievkach, hlavných chodoch, dezertoch aj v nápojoch. Preto najskôr experimentujte na menších pokrmoch alebo koktailoch.