
- Novinky
- Coffee academy
Aktuálne trendy v nápojoch a Cold Brew!
Príde vám, že v nápojoch ste už vyčerpali všetky nápady na servírovanie? Chceli by ste zdôrazniť niektorú z kategórií vášho nápojového sortimentu? Alebo vás zaujíma, aké trendy a novinky hýbu svetom nápojov? Tak to ste na správnom mieste. Na nasledujúcich riadkoch vám predstavíme prémiové čapované nápoje, osviežujúce Cold Brew, tradičné milkshakes a ďalšie súčasné hity, ktoré vám môžu pomôcť prilákať nových hostí a získať si ich aj k ďalšej návšteve vášho podniku.
Cold Brew
Nie je ľadová káva, ako ľadová káva. Cold Brew je spôsob prípravy kávy, kde sa namiesto horúcej vody, používa voda studená. Čerstvo zomleté zrná zalejete studenou vodou a necháte lúhovať okolo 12 hodín, kedy prebehne potrebná extrakcia obsiahnutých látok. Odporúča sa pomer ideálne 1 diel kávy na 10 dielov vody. Výsledný nápoj prefiltrujte, napr. s použitím fFrenchpress či dripper. Chuť Cold Brew sa vyznačuje vyššou sladkosťou, nižšou aciditou a čokoládovými či ovocnými tónmi. Servírujte s pridaním kociek ľadu, prípadne môžete pridať trochu mlieka. Trochu netradičná verzia je aj kombinácia s horúcou vodou, kedy je káva podávaná opäť teplá. Záleží len na vašej odvahe experimentovať a pohrať sa s dobou extrakcie či použitým druhom kávy.
Trendy v nápojoch, nad ktorými je dobré sa zamyslieť
Podľa posledných prieskumov sa aj najlepšie podniky, ponúkajúce predovšetkým kávu, stávajú "trendy" práve vďaka Cold Brew, ktoré pridávajú do svojich menu v rôznych obmenách, vrátane originálnej verzie, tzv. signature variant. Medzi netradičné varianty, ktoré sa tešia veľkej obľube, môžeme zahrnúť príchute ako sladko-slané, kokos alebo zmrzlinou inšpirované drinky, napríklad Cold Brew float, čo je Cold Brew káva s vanilkovou zmrzlinou. Využite potenciál Cold Brew naplno a použite pripravenú ľadovú kávu napríklad do koktailov alebo ju premiešajte v shakeri s mandľovým mliekom.
Okrem nárastu tohto trendu v kaviarňach a podnikoch orientujúcich sa na kávu, sa objavuje rozmach Cold Brew aj v reštauráciách a v nekomerčných priestoroch, ktorými sú zamestnanecké jedálne, študentské internáty alebo univerzity.
Prémiové čapované nápoje
Stálicou v takmer každom podniku je servírovanie čapovaných nealkoholických nápojov, kam tiež patrí káva, čaj alebo kombucha (vyrába sa z osladeného čaju, v ktorom niekoľko dní pracuje kombuchová kultúra) vytvárajúca jedinečný zážitok, za ktorý si zákazníci radi priplatia. Hoci mala čapovaná sóda v podnikoch vždy silné zastúpenie, celkom bežné bolo, že malé pivovary obetovali pípu alebo dve, domácemu koreňovému pivu či práve ochutenej sóde. Teraz prevádzkovatelia venujú viac miesta na pípe iným trendy nápojom. Svoje prvenstvo si tak vydobyli čapované ľadové čaje a džúsy a to predovšetkým v miestach s rýchlym občerstvením.
Ponuku jednotlivých nápojov je potrebné zvážiť, vzhľadom na zameranie či kultúru vášho podniku. V kaviarni zameranej na zdravie, to môže byť predovšetkým kombucha, v podniku v strede mesta alebo v miestach, kde sa združujú študenti potom Cold Brew v rôznych variantoch alebo v reštaurácii s rýchlym občerstvením, môžete uspieť so zaradením niektorej z obmien ponuky džúsov či milkshakes.
Širšia ponuka čapovaných nápojov pridáva na zážitku z pitia nealkoholických nápojov, či už zriadite stenu s pípami, kde sa zákazník môže sám obslúžiť (značne uľahčuje prácu aj pre personál), alebo niekoľko možností za pultom. Pridanie nápojov na pípu, tiež umožní prevádzkovateľovi predávať nápoje vo väčších objemoch a to za použitia karáf alebo tiež rozšírením ponuky o domáce nápoje - napríklad predpripravené ľadovej latté apod.
Využitie pre džúsy
Džúsy budú mať vždy svoje miesto na raňajkovom menu, v koktailoch aj na menu v reštauráciách, kaviarňach a baroch. Ich predaj môžete podporiť aplikovaním jednoduchých zmien v servírovaní:
- Zmiešajte rôzne príchute a vytvorte si tak svoju originálnu.
- Vytvorte osviežujúcu limonádu namixováním citrónovej šťavy, limetky a sódy alebo perlivej vody. Podávajte do vysokého pohára ozdobené limetkou alebo kolieskom pomaranča.
- Kombinujte menej obvyklé príchute (napr. citrón / broskyňa) s rumom, vodkou, ginom alebo perlivým vínom a získajte osviežujúci letný koktail.
- Spojením ľadového čaju a pomarančového džúsu vytvoríte tzv. “Pol na pol”.
- Zmrazte džús, ktorý môžete neskôr využiť ako modernú ochutenú drť, ľadové kocky alebo napríklad aj zmrzlinu.
Milkshakes
V poslednej dobe sa vysokej popularite tešia tiež pokrmy, či nápoje doplnené zmrzlinou. Či sa jedná o lahodný zmrzlinový pohár, ľadovú kávu s vanilkovou zmrzlinou alebo svojím pôvodom americký milkshake, ich jednoduché a chutne pripravené varianty, nedajú priaznivcom Instagramu inú možnosť, ako sa podeliť sa s ďalšími nadšencami o príspevok a fotku v galérii.
Zaujmite svojich zákazníkov pridaním prémiových koktailov do menu či ich obmenou podľa ročného obdobia. Najväčšej obľube sa tešia príchute ako slaný karamel, matcha, mandľové mlieko alebo napríklad kombinácia dvoch druhov čokolády. A ak budete chcieť potešiť naozaj každého, nezabudnite na možnosť ponuky sójového mlieka namiesto tradičného živočíšneho.
Tip Nestlé Professional
Zaujali vás trendy novinky ?! Vyskúšajte jednoduchý tip pre servírovanie Milkshake od nášho Nestlé Professional tímu:
Vkusné ozdobený mMilkshake nielenže lahodí oku, ale osloví aj zákazníkov, pre ktorých pripravíte niečo naviac. Vrchnú časť nápoja môžete posypať napríklad čokoládou, škoricovým cukrom, pridať kúsok čerstvého ovocia (napr. čerešne, maliny, jahody) alebo zakomponovať iný sladký element ako cookies, marshmallow či želé cukríky. Ako ozdoba skvele poslúži aj čerstvá šľahačka, kúsok sušienky s čokoládovou polevou alebo zafarbenie pohára.
A ako na výborné Cold Brew?!
Vyskúšajte extrakciu kávy Buondi, ktorá v sebe mieša aromatické zrná kávy Arabica s výraznými zrnami kávy Robusta. Dosiahnete tak skvelého výsledku ľadovej kávy jemnej a výnimočnej chuti.