Miloš Kopal

Miloš Kopal

Kuchár a Business Development Manager

Miloš Kopal pracuje pre Nestlé Česko s.r.o. od roku 2002. Dlho žil a pracoval v Nemecku, Taliansku a na Malorke. Účinkuje v televíznych reláciách, zaoberá sa foodstylingom vo filmovej tvorbe, je spoluautorom kuchárskych kníh a odborných článkov. Jeho koníčkom a zároveň tiež prácou je školenie a výuka v danom odbore. Kurzy varenia organizuje v troch jazykoch  českom, nemeckom a talianskom.

Miloš Kopal má veľa ocenení z celosvetových súťaží a v roku 2004 sa na Kuchárskej Olympiáde v nemeckom Erfurte, kedy sa tím Culinary Nestlé Team zúčastnil tejto olympiády (IKA 2004) prvýkrát, umiestnil na víťazných priečkach s celým tímom.

Ako dlho už profesionálne varíte? 

Profesionálne varím od svojich 18 rokov, teda 38 rokov a stále ma to baví. Pracoval som aj v Nemecku, Taliansku a na Malorke, kde som získal veľa cenných skúseností. Práve na Malorke som robil catering pri natáčaní, varil som pre ambasádu, pripravoval jedlá na akcie na lodiach. V roku 2002 som nastúpil do Nestlé, kde vznikol tím a začali sme súťažiť. Zároveň som účinkoval v programoch ako je Sama doma, Rady vtáka Loskutáka, Prima Vareška, Prima jízda. Robil som aj food styling vo filmovej tvorbe.

Kedy sa vo vás prebudil záujem o gastronómiu?

Záujem o gastronómiu sa vo mne prebudil už v detstve. Vždy, keď babička varila, tak som jej chcel pomáhať, a predovšetkým som chcel variť knedle, tak sme spoločne varili knedle.

Čo najradšej varíte a akú kuchyňu uprednostňujete?

Mám rád taliansku kuchyňu – pre jednoduchosť, rýchlosť, chuť a skvelé suroviny. Tiež rád varím českú kuchyňu, ale skôr takú nezahustenú českú kuchyňu – teda super suroviny, veľa zeleniny, korenia. Skrátka naša odľahčená česká kuchyňa s pekným platingom.

Ako sa pripravujete na súťaž?

Máme naplánovaných niekoľko tréningov, kde skúšame veci, ako budú fungovať medzi sebou. Je to o čase, o rýchlosti, o surovinách, a predovšetkým o spolupráci v tíme. Človek sa stále učí - napríklad na prvom tréningu sme sa museli prispôsobiť nemocničnému prostrediu, nabudúce zase inému, tak aby boli zákazníci vždy spokojní.

Aké sú podľa vás nové trendy v kulinárstve a kam sa bude kulinárstvo posúvať do budúcnosti?

Myslím si, že prežijú iba dobré reštaurácie s dobrým základom. A vždy to chce odborníkov, ktorých to baví. Trendom je aj moderné poňatie českej kuchyne. Bude to síce drahé – kuchárov je málo, suroviny, vstupy drahé, ale zákazníci sú už v dnešnej dobe ochotní si za kvalitu priplatiť. Je to práve o tom, vysvetliť ľuďom trendy v gastronómii.

Ako sa menia nároky zákazníkov na jedlo?

Už to nie je o tom guláši s dvanástimi knedľami, ale zákazníkom už záleží aj na tom, ako to vyzerá, ako to chutí. Už nejde iba o kvantitu, ale predovšetkým o kvalitu. Zároveň sa zákazník pozerá, či je tam príjemný personál, pekné prostredie. Všetko je to o vedúcom, ktorý si vyberá tím ľudí, s ktorými chce pracovať a potom sa to odrazí na tom celku. Reštaurácia funguje, zamestnanci sú spokojní a zákazníci z toho majú dobrý pocit.

Snažíte sa v rámci svojej profesie nejakým spôsobom vzdelávať a rozvíjať?

Chodím na semináre, vzdelávam sa v kurzoch. Na internete si vytipujem kurz s dobrým kuchárom, napríklad talianska kuchyňa, úprava mäsa, a vždy ma niečo posilní, posunie ďalej. Zároveň spolupracujem s hotelovými školami, kde prednášam o moderných trendoch v gastronómii, ako sú napríklad vegánske a vegetariánske jedlá, ktoré je možné ľahko uvariť s využitím potravín značky Garden Gourmet®.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Vo svojej profesii som denne obklopený kolegami šéfkuchármi, od ktorých sa človek tiež veľa vecí dozvie, priučí, a to ho stále inšpiruje a posúva.

Čo rád robíte vo voľnom čase okrem varenia?

Okrem varenia opäť varím. Mám svoju školu varenia, kde ma baví predovšetkým to, že sa človek stretáva s novými ľuďmi. Zároveň si zakladám na tom, aby suroviny, ktoré pri varení používame boli lokálne. Okrem gastra mám tiež rád turistiku a malý vinohrad, ktorý som tento rok v máji založil, ale viac toho naozaj nestíham.

Máte nejaké obľúbené miesto na večeru, aké?

Určite by som mohol odporučiť Senza bistro - skvelá atmosféra, lokácie, a predovšetkým luxusné jedlo!

Nestlé culinary team

Kuchárska olympiáda IKA

Nestlé Culinary tím sa pripravuje na kuchársku olympiádu IKA 2024 v Stuttgarte. Držte nášmu tímu palce a sledujte, ako prebieha ich príprava!