Karel Fiala

Karel Fiala

Šéfkuchár v hoteli Máma Pec pod Sněžkou

Karel Fiala sa v gastronómii pohybuje viac ako 15 rokov a momentálne pôsobí ako šéfkuchár v hoteli Mama Pec pod Sněžkou. Predtým pracoval ako kuchár v niekoľkých reštauráciách v Trutnove, kde získal mnoho cenných skúseností.

Ako dlho už profesionálne varíte?

Varím už cez 20 rokov. Medzi svoje väčšie úspechy počítam, že som mohol niekoľkokrát pohostiť prezidentov ČR – Václava Havla a Václava Klausa, ďalej varenie v hoteloch Nellys Kelly’s a Grund Resort Golf & Ski, tiež som varil  jeden rok v Hamburgu.

Kedy sa vo vás prebudil záujem o gastronómiu?

Keď som mal 10 rokov, bol som za strýkom na návšteve v jeho zamestnaní, bol šéfkuchárom. Dal mi obrovský kus šunky a práca sa mi páčila, razom sa rozplynul môj detský sen stať sa elektrikárom. 

Čo najradšej varíte a akú kuchyňu uprednostňujete?  

Rád varím českú kuchyňu, pracujem na horách. Uprednostňujem klasickú českú kuchyňu v modernom poňatí, keby som si mal vybrať jedno jedlo, tak to bude segedínsky guláš.

Ako sa pripravujete na IKA Olympiádu?

Pripravujeme sa, ako to len ide, čerpáme inšpiráciu na internete, diskutujeme s ostatnými v rámci tímu a trénujeme varenie na čas, aby sme získali prax a istotu.

Aké sú podľa vás nové trendy v gastronómii a kam sa bude kulinárstvo posúvať do budúcnosti?  

Určite medzi nové trendy patrí bezmäsitá strava, konzumácia hmyzu a tlačenie rastlinných jedál na 3D tlačiarňach. Myslím si, že svet sa bude uberať smerom k absolútnemu vegetariánstvu a alternatívy mäsa budú z tlačiarní. Verím, že kulinárstvo sa bude posúvať vďaka adaptácii nových technológií, mäso bude sviatočná záležitosť a budeme viac konzumovať sóju a rastliny. 

Ako sa menia nároky zákazníkov na jedlo?

Zákazníci sú náročnejší ako predtým, v dnešnej dobe rôznorodých diét (bezlepková, bezlaktózová, nízko-sacharidová) konzumuje každý niečo iné, z toho dôvodu vzniká tlak na kuchára vytvárať menu, ktoré je špecializované a rôznorodé, aby vyhovelo rôznym prístupom k strave.

Snažíte sa v rámci svojej profesie nejakým spôsobom vzdelávať a rozvíjať?

Áno, čerpám inšpiráciu z médií, zúčastňujem sa rôznych kulinárskych kurzov a školení a snažím sa inšpirovať aj od svojich kolegov.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Inšpiráciu čerpám najmä z internetu a sociálnych sietí, kde sledujem rôznych kuchárov, ale tiež rád čítam odborné časopisy, napr. La Cuccina a pod.

Čo rád robíte vo voľnom čase okrem varenia?

Chodím do lesa so psom, to je pre mňa najlepšia aktivita na vyčistenie hlavy.

Máte nejaké obľúbené miesto na večeru, aké?

Doma na gauči, pokojne, keď si uvaríme doma.

certifikat

Certifikácie

  • Kurz studenej kuchyne pod vedením Majstra kuchára Vladimíra Picky
Nestlé culinary team

Kuchárska olympiáda IKA

Nestlé Culinary tím sa pripravuje na kuchársku olympiádu IKA 2024 v Stuttgarte. Držte nášmu tímu palce a sledujte, ako prebieha ich príprava!