Nestlé Professional - Jiří Čad

Jiří Čad

Ambasádor & Master Barista SCA Professional

Jiří Čad pracuje v spoločnosti Nestlé Česko s.r.o. od roku 2008. Začínal ako obchodný zástupca, potom pracoval ako Area Sales Manager pre Českú republiku a v roku 2018 prešiel na pozíciu Business Development Manager & Barista CZSK. Káva sa stala doslova jeho koníčkom a hnacím motorom. Absolvoval certifikát SCA Barista Professional a ďalšie skúsenosti Jiří získava počas pravidelných školení baristov, ktoré organizuje pre zákazníkov a obchodných partnerov.

Nestle Professional

Zároveň dbá na to, aby si konečný spotrebiteľ vždy vychutnal správne pripravenú šálku espressa, nech je to kdekoľvek. Jiří starostlivo vyberá a testuje nové produkty, ktoré potom predstavuje nielen zákazníkom, ale aj celému obchodnému tímu alebo na veľtrhoch a partnerských podujatiach. Komunikácia s ľuďmi, odovzdávanie vedomostí a zdieľanie skúseností je jeho každodenným chlebom.

Ako dlho ste profesionálnym kávičkárom/baristom?

Profesionálne sa venujem káve viac ako 16 rokov. Káva sa stala nielen mojou prácou, ale aj veľkým koníčkom. Som rád, že vďaka Nestlé Professional sa môžem neustále vzdelávať a posúvať ďalej. Absolvoval som všetky 3 úrovne certifikácie baristu SCA (Specialty Coffee Association). Zo súťaží by som rád vyzdvihol svoj posledný úspech z februára tohto roku, keď som získal 1. miesto v súťaži SIRHA coffee challenge v Maďarsku. Ako zaujímavosť by som rád uviedol aj to, že som pripravoval kávu na Pražskom hrade.

Aká je vaša najobľúbenejšia káva? 

V súčasnosti mám radšej filtrovanú kávu ako klasické espresso, pretože v nej môžete objaviť oveľa viac zaujímavých chutí. Na trhu je množstvo zaujímavých kávových výberov. Filtrovaná káva má tiež výhodu v tom, že je čistejšia na prípravu, najmä doma, odpadá potreba čistiť kávovar a podobne. Keď mám v práci chuť na espresso, rád si doprajem šálku dobrého dvojitého espressa z našej umývanej kávy Nescafé Peru.

coffee chef

 

Koľko káv denne vypijete?

Toto je individuálne. Kávu pijem len vtedy, keď mám na ňu chuť. Týždeň alebo dva týždne nepotrebujem kávu vôbec, ale ak si zaobstarám dobrý filter, vypijem 1-1,5 litra na jedno posedenie. Určite to nemám nastavené tak, že si dám štyri espressá a pol litra filtrovanej kávy denne. Radšej si dám zlú kávu ako žiadnu.

Príprava kávy

Aké sú podľa vás nové trendy v oblasti kávy?  Ako sa menia požiadavky zákazníkov na kávu? 

Trendy v oblasti kávy sa menia v súvislosti s nástupom tretej baristickej vlny kaviarní, ktoré ponúkajú kvalitnú kávu a dobrú kuchyňu. Zákazníci sa v týchto kaviarňach dobre stravujú, čo predtým nebolo. Čoraz viac zákazníkov sa obracia na filtrovanú kávu.

Prístup konzumentov kávy sa mení aj s ohľadom na ich vek. Vo všeobecnosti platí zásada, že mladí ľudia kávu veľmi nevyhľadávajú alebo dávajú prednosť rôznym ochuteným kávovým nápojom. Existuje však už trend, že 16-ročný študent príde na kurz a dá si espresso. V súčasnosti to nie je nič nezvyčajné, ale za mojej mladosti to bolo nemysliteľné.

Dôležité je, že koncový zákazník sa o káve čoraz viac vzdeláva, najmä v Českej republike. V tomto smere sme naozaj tak trochu špendlíkom uprostred Európy. A dovolím si tvrdiť, že v rámci Európy (ak vynecháme Škandináviu) je Česká republika v kávovej kultúre TOP. Ak sa ma niekto opýta, kam má ísť na dobrú kávu, poviem mu, nech príde do Českej republiky.

Súvisí to aj s tým, že zákazníci v Česku vedia, čo chcú, poznajú terminológiu, presne vedia, čo od kávy očakávajú. Už si neobjednávajú čiernu alebo bielu kávu, ale to, čo majú radi a čo preferujú. Sú schopní vysvetliť, prečo pijú plochú bielu alebo filtrovanú kávu.

cappuccino

 

Snažíte sa nejakým spôsobom vzdelávať a rozvíjať vo svojej profesii?

Hlavne sa snažím sledovať trendy a sledovať, čo sa deje, pretože svet kávy je taký rýchly, každý deň sa deje niečo nové, každý deň je nová téma. Teší ma, keď sa môžem ďalej vzdelávať. Aby som sa stále posúval dopredu, stále absolvujem ďalšie školenia. V súčasnosti sa chystám absolvovať školenie o kávových senzoroch. Aj počas prípravy na rôzne súťaže získavam veľa nových skúseností. Na súťažiach a podujatiach stretávam veľa zaujímavých ľudí, kde tiež nasávam nové informácie.

Inak napríklad špeciálne sledujem webovú stránku baristahustle.com, kde sa aktuálne diskutuje o mnohých zaujímavých veciach. Túto stránku môžem odporučiť, pretože tam nachádzam veľa zaujímavých a užitočných vecí.

Čo rád robíte vo voľnom čase okrem prípravy kávy? 

Keď necestujem za prácou, trávim čas doma s rodinou pri bazéne a v záhrade. V zime milujeme hory a vždy sa snažíme ísť na dovolenku mimo sezóny. Väčšinu voľného času však trávim so svojím synom, ktorý hrá futbal. Spolu s dcérou navštevujeme futbalové a hokejové zápasy.

Máte obľúbenú kaviareň?

Mám niekoľko obľúbených kaviarní, keďže pracovne cestujem po Česku a Slovensku. Keďže som z Pardubíc, spomeniem dve obľúbené kaviarne v Pardubiciach. Keď mám chuť len na kávu, chodím do kaviarne Bakla v centre Pardubíc na rýchly filter. Keď mám chuť na kávu a som hladný, idem do Dobrýho Kafe.

how to make coffee
Jiří Čad - barista Nestlé Professional
Nestlé Professional - Coffee academy
Coffee academy
Kávová akadémia nášho hlavného baristu Jiřího Čada. Aktuálne trendy a novinky zo sveta kávy a nápojov.