
- Novinky
- Udržateľnosť
Využitie kávovej usadeniny
Na svete sa vypije každý deň cca 2.250.000.000 šálok káv a jej spotreba neustále rastie. Produkcia aj konzumácia kávy má vďaka týmto číslam veľký dopad na životné prostredie. V Nestlé Professional sa snažíme vplyvy pestovania a produkcie kávy čo najviac zmierniť prostredníctvom programov zameraných na regeneratívne pestovanie kávy.
Pomôcť životnému prostrediu ale môžete aj vy, naši zákazníci. Jednou z možností je, že budete pripravovať pre svojich hostí kávu, ktorá pochádza práve z regeneratívneho poľnohospodárstva. Ideálna káva pre vašu prevádzku by mala mať certifikáciu Rainforest Alliance alebo certifikáciu BIO, pretože tieto kávy musia spĺňať najprísnejšie pravidlá nielen pre svoje pestovanie, ale aj počas spracovania kávových zŕn.
Pri pití kávy vzniká ako vedľajší produkt kávová usadenina. Kávová usadenina nemusí končiť priamo v zmiešanom odpade, odkiaľ sa dostane na skládku a prispieva k emisiám CO2. Viete, že kávovú usadeninu môžete zbierať a ďalej ju využívať? Poradíme vám ako na to.
Z odpadu cenný poklad pre záhradkárov
Kávová usadenina nie je len odpadom, ale môže byť znovu využitá v rámci udržateľného nakladania s odpadmi. Tým, že neskončí na skládke, znižujeme emisie metánu, ktorý hrá dôležitú úlohu v boji proti zmene klímy, a zároveň dosiahneme pozitívny finančný vplyv na zvoz a likvidáciu odpadu.
Kávová usadenina výborne poslúži ako prírodné hnojivo, pretože je bohatá na dusík a ďalšie živiny. Pridávaním kávovej usadeniny na kompost napomôžete jeho rýchlejšiemu rozloženiu. Zároveň používaním kávového kompostu môžete znížiť chemickú kontamináciu podzemných vôd pri nahradení chemických hnojív kávovým kompostom.
Môžete sa spojiť napríklad s rôznymi komunitnými záhradami, ktoré môžu kávovú usadeninu od vás pravidelne odoberať a využívať ju na svojich záhradách. Kávová usadenina totiž dokáže aj výborne ochrániť úrodu pred slimáky, stačí ju len rozhádzať okolo rastlín.
Kávová usadenina pre krásu a romantiku
Kávová usadenina je pre svoju textúru ideálna na výrobu telového peelingu. Peeling vyrobíme jednoducho zmiešaním kávovej usadeniny s trochou prírodného oleja a soli. Táto zmes zanechá vašu pokožku hladkú a sviežu.
Ďalším jednoduchým tipom, ako využiť kávovú usadeninu je výroba romantických sviečok. V Nestlé Professional sme sa týmto tipom inšpirovali pred minuloročnými Vianocami a vyrobili sme ako darček pre našich zákazníkov sviečky z kávovej usadeniny z kávy, ktorú vypili naši kolegovia v pražských kanceláriách Nestlé. Výroba sviečok je jednoduchá. Usušenú kávovú usadeninu zmiešajte s rozpusteným voskom a trochou esenciálneho oleja a pridajte knôt. Všetko umiestnite napríklad do pohára od jogurtu, ktorý je pre veľkosť sviečky ideálny a máte hotovo!
Kávová usadenina – užitočný pomocník v domácnosti
Málokto si uvedomuje, že kávová usadenina môže byť využitá aj v každodennom domácom prostredí. Je to skvelý pomocník pri odstraňovaní mastnoty a nečistôt. Jednoduchým trením kávovej usadeniny o mastný povrch nielen odstránite mastnotu, ale vyčistíte ním aj pripálený hrniec. Rovnako užitočná je aj pri čistení odpadu. Stačí len kávovú usadeninu nasypať do odtoku a zaliať horúcou vodou.
Spestrenie ponúkaných pokrmov
Milovníci kávy určite ocenia aj sušienky či dezerty (napr. panna cottu) z kávovej usadeniny. Stačí pri pečení pridať trochu kávovej usadeniny do receptu a vykúzlite tak úžasné kávové delikatesy.
Ako kávovú usadeninu skladovať?
Na zachovanie kvality kávovej usadeniny je dôležité jej správne skladovanie. Ideálne je uchovávať ju vo vzduchotesnej nádobe vyrobenej zo skla alebo ocele.
Využívanie kávovej usadeniny má mnoho výhod, ako pre životné prostredie, tak aj pre našu peňaženku. Je to skvelý spôsob, ako môžeme prispieť k udržateľnosti a zároveň znížiť negatívny dopad na životné prostredie.