
- Novinky
- Udržateľnosť
Obohacujeme gastronómiu vzdelávacími kurzami
Stravovanie v celom svete, Českú republiku a Slovensko nevynímajúc, prechádza výraznými zmenami. Je potrebné, aby naša gastronómia držala krok s aktuálnymi trendmi a každý hosť mal v reštaurácii možnosť zažiť skutočne uspokojivý gastronomický zážitok.
V Nestlé Professional sme privítali možnosť byť partnerom vzdelávacích kurzov, ktoré iniciujú spoločnosti Rostlinně & Hostina, a podieľať sa tak na rozvoji budúcich kuchárov. Toto partnerstvo nám umožňuje nastavovať myslenie kuchárov správnym smerom už od začiatku ich vzdelávania.
Premyslený obsah kurzov
Kurzy sú navrhnuté tak, aby zjednotili teoretické i praktické zručnosti, dokázali pokryť široké spektrum tém od motivácie pre rastlinné stravovanie, cez dochucovanie až po náhrady bežne používaných ingrediencií. Hľadanie alternatív tradičných surovín sa v súčasnej gastronómii (nielen s narastajúcimi alergiami a inými diétnymi požiadavkami zákazníkov) stáva súčasťou každodenného záujmu.
Kurzy sa venujú ako rastlinným verziám typických českých pokrmov a ich alternatívam, tak aj exotickejším kuchyniam. Popri talianskej kuchyni sa zameriavajú na rastlinné varianty ázijských, indických, či mexických jedál.
Jarné kurzy pre učiteľov
Spoločnosť Rostlinně oslovila stredné a odborné školy s gastronomickým zameraním, kde vyučujúci odovzdávajú svoje rozsiahle know-how tisícom budúcich kuchárov a kuchárok po celej Českej republike. V období od marca do mája 2024 absolvovalo trojdňové kurzy celkom 55 učiteľov z rôznych kútov republiky. Medzi účastníkmi boli vyučujúci teoretických predmetov, vedúci praktických výcvikov a tiež vedúci školskej kuchyne.
Cieľom kurzov je odovzdanie informácií budúcim zamestnancom v gastronómii cez ich vyučujúcich tak, aby ich potom mohli ľahko využiť vo svojom odbore a obohatili tak českú gastronómiu o plnohodnotné rastlinné jedlá, ktoré budú vyhovovať nutričným štandardom, vizuálne oslovia konzumentov a zároveň budú chutné.
Moduly kurzov na mieru účastníkom
Prvé dva dni kurzov boli teoretické a pre účastníkov spoločné. Kľúčovou súčasťou programu bola aj udržateľnosť. V spolupráci s iniciatívou Zachraň jídlo sa prebrali témy o uchovávaní potravín a zmysluplnom spracovávaní zvyškov surovín. Dôležitou témou bolo aj odovzdanie informácií o tom, ako ideálne predchádzať vzniku zvyškov už počas spracovania základných surovín.
Tretí deň si každý účastník mohol vybrať modul podľa svojich preferencií a zameraní. Prvou z možností bol modul "Business case" s kuchárom Adamom Novotným, ktorý obsahoval teoretickú aj praktickú časť k hypotetickému otvoreniu vlastného podniku. Praktická časť modulu sa venovala zostaveniu čisto rastlinného menu.
Druhou možnosťou boli "Základy cukrárčiny" s cukrárkou Petrou Stahlovou, ktorá v teoretickej časti účastníkov zoznámila s rastlinnými surovinami a alternatívami k živočíšnym ingredienciám. V praktickej časti došlo na demonštráciu základných cukrárskych postupov a pochopenie rozdielov medzi tradičnými a rastlinnými prístupmi.
Plány do budúcnosti
Uzavretím jarného kola kurzov iniciatíva spoločnosti Rostlinně v oblasti vzdelávania rozhodne nekončí. Jesenné kurzy sú už naplánované a v Rostlinně sa intenzívne venujú stratégii ďalšieho rozvoja vzdelávacích aktivít pre učiteľov aj v nadchádzajúcich rokoch, kedy budú kurzy ponúkať viac variantov voliteľných modulov.
Súčasťou seminárov je už teraz možnosť návštevy kuchárov Nestlé Professional na jednotlivých školách, kde by, podľa záujmu danej školy, zoznámili zamestnancov školských jedální s možnosťami rozšírenia ponuky jedál o rastlinné verzie pokrmov a predstavili im aj rastlinné produkty značky Garden Gourmet®.