
- Novinky
- Chef academy
Buďte kreatívni a naučte sa, ako správne a zaujímavo servírovať pokrmy
Keď sa k zákazníkovi dostane hotové jedlo, nemali by jasať len chuťové poháriky. "Food styling" sa tvári ako aktuálny trend, pravdou ale je, že správne a estetické servírovanie jedla na tanier je už dávno zapísané v kulinárskych príručkách.
Jedlo na tanieri by správne malo uspokojiť nielen chuť, ale aj ďalšie zmysly. Táto myšlienka má prekvapivo základ v biológii. Ak sa stravníkovi servírovaný pokrm páči, vyšle signál do mozgu a ten potom v podstate tráviacej sústave nariadi, aby vylúčila viac látok, ktoré napomáhajú vstrebávaniu živín.
PAk chcete váš podnik dostať na vyššiu úroveň. Servírovanie stojí na jednálenskom servise. Preto sa odhodlajte a zainvestujte do kuchynského riadu. Nakúpte pokojne širšiu škálu, nech majú kuchári k dispozícii viac kusov riadu, ktoré sa hodia na každé jedlo. Jednoduchý štýl riadu nebude zväzovať ruky pri samotnom servírovaní jedla na tanier. Svetoví šéfkuchári sa zhodujú, že servírovanie vyzerá najlepšie, keď jedlo zaberá dve tretiny taniera. Nemusíte však zákazníkmi ochudobniť a zmenšiť porcie, pomôcť si môžete väčším tanierom. U teplých pokrmov je žiaduce, aby boli servírované na predhriatych tanieroch.
Premyslite ingrediencie
Základom servírovania sú, rovnako ako u prípravy, ingrediencie. Pokiaľ chcete dosiahnuť, čo najestetickejší výkon pri servírovaní, vyberte na varenie na pohľad lichotivé suroviny. Na začiatok skúste pripraviť pokrm z viacfarebných ingrediencií. Kontrast je totiž základ. Priláka oko a zaujme pohľad zákazníka. Celé spektrum sa na tanier nesnažte dostať. Len skúste popremýšľať, čo sa k jedlu hodí, má zaujímavú farbu a oživí ho pri podávaní. Ideálnym pomocníkom sú v tomto ohľade bylinky. Existuje ich široká škála, takže ľahko vyberiete tie správne, ktoré sa hodia aj k chuti pokrmu. Čerstvé bylinky potom použite pri finálnom zdobení taniera. Potešíte zákazníkovu chuť, zrak, ale aj čuch.
Servírovanie vyprážaného jedla môže byť niekedy trochu zradné. Hlavnú úlohu hrá, či je jedlo správne vyprážané a ako sa kuchár vysporiada s prebytočným olejom. Pokiaľ bude jedlo prepražené, je potom veľmi ťažké ho pekne naservírovať. Pretože sú vyprážané pokrmy väčšinou krehké, je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne a na kontrolu využiť teplomer na vyprážanie.
Najdôležitejšie však je, aby bola finálna práca pri servírovaní jednoduchá a čistá. Aj keď budete experimentovať, zachovajte mieru. Riad musí byť, aj po veľkom snažení o zaujímavú kreáciu, stopercentne čistý. Ak servírujete omáčky, použite také množstvo, ktoré je na tanieri ešte pekné. Dolaďte prestieranie a príbory. Vaši zákazníci ocenia iniciatívu a na jedlo sa budú zakaždým tešiť.